Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
4. augusta 2022, 12:57
Čas čítania 1:21

Vedcom sa podarilo vytvoriť prvé syntetické embryá. Na ich tvorbu nepotrebovali vajíčko ani spermiu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vedci majú od syntetických embryí veľké očakávania.

Izraelským vedcom z Weizmannovho inštitútu sa prvýkrát v histórii podarilo vytvoriť syntetické embryo bez využitia vajíčka, spermie a oplodnenia. Odborníci zistili, že z kmeňových buniek myší sa dokážu vyvinúť štruktúry podobné embryám s kompletným črevným traktom, so zárodkom mozgu a s fungujúcim srdcom. Podľa britského The Guardian majú takéto embryá široké využitie vo vede, mohli by zredukovať potrebu testovania na zvieratách. Štúdiu publikovali vo vedeckom časopise Cell.

Prelomový pokrok môže zachrániť životy

Vedci majú od syntetických embryí, ktoré sa vytvárajú bez pomoci oplodnených vajíčok, veľké očakávania. V blízkom čase by mohli pomôcť porozumieť procesom, ktorým prechádzajú orgány a tkanivá pri tvorbe v prirodzených embryách. Vedci zároveň dúfajú, že práca so syntetickými embryami by mohla zredukovať potrebu testovania na zvieratách. 

Ambicióznym cieľom je nájsť nové zdroje buniek a tkanív na transplantáciu orgánov u ľudí. Napríklad pacientovi s leukémiou by lekári mohli transplantovať kostnú dreň vytvorenú z jeho vlastných kmeňových buniek. „Dokázali sme, že embryonálne kmeňové bunky generujú celé syntetické embryá, čo zahŕňa aj placentu a žĺtkový vak,“ povedal vedúci štúdie profesor Jacob Hanna. Žĺtkový vak je štruktúra, cez ktorú matka vyživuje embryo v ranom štádiu tehotenstva. Prostredníctvom syntetizácie si ho kmeňové bunky vytvorili samé.

17. januára 2024, 13:30 Čas čítania 0:25 KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky?

Rovnakému tímu vedcov sa v roku 2021 podarilo vyvinúť mechanickú maternicu, v ktorej embryá dozrievali. Z pohľadu vnútornej štruktúry a genetických profilov boli tieto syntetické embryá na 95 percent zhodné s prirodzenými. Podľa dostupných dát boli ich orgány funkčné. Stále však je potrebné vo výskume pokračovať skôr, než sa začne aplikovať na ľudí.

Podľa profesora Hannu syntetické embryá nie sú „skutočné“ a nemajú ani potenciál, že vyrastú do živých zvierat. Aspoň zatiaľ nie. V Izraeli a aj v iných krajinách, ako USA či Spojené kráľovstvo, je takéto využitie syntetických embryí legálne pri práci so zvieracími bunkami.

Predtým než sa vedci sústredia na umelé ľudské embryá, je však dôležité vytvoriť legislatívny rámec, vraví doktor James Briscoe, ktorý nebol súčasťou projektu. Pre The Guardian povedal, že toto je obdobie, v ktorom sa mali začať formovať aj zákony a etické kódexy, aby bola práca v syntetizovaní ľudských embryí regulovaná.

Späť
Zdieľať
Diskusia