Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
3. augusta 2022, 20:47
Čas čítania 0:39

Holandská vláda vyhlásila celoštátny nedostatok vody. Hodnoty tej podzemnej sú vraj naďalej postačujúce

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V krajine nemá pršať ani ďalšie 2 týždne.

Holandská vláda vyhlásila celoštátny nedostatok vody. Spôsobilo ho dlhotrvajúce obdobie sucha. Pri tejto príležitosti zostavila aj expertný tím, ktorý má riadiť dodávky vody. Vláda zároveň požiadala verejnosť, aby vodou šetrila. V krajine neočakávajú žiadne zrážky počas ďalších dvoch týždňov.


„Nedostatok vody už teraz negatívne vplýva na lodnú dopravu a poľnohospodárstvo,“ uviedol holandský minister infraštruktúry a vodného hospodárstva Mark Harbers a obyvateľov vyzval, aby si poriadne rozmysleli, „či si potrebujú umyť auto alebo napustiť nafukovací bazén“.

Holandsko
Zdroj: Unsplash/E Mens

Tak ako väčšinu Európy, aj Holandsko počas tohto leta sužuje mimoriadny nedostatok zrážok. Ten má za následok, že z horných tokov holandských riek sa ďalej do krajiny dostáva len obmedzené množstvo vody. Nízka hladina tokov komplikuje aj vodnú dopravu.


Holandská vláda obyvateľov zároveň uistila, že zásoby pitnej vody zatiaľ nie sú ohrozené a situácia si nevyžaduje prísnejšie opatrenia. Vodohospodárske úrady v niektorých regiónoch už však rozhodli o obmedzení zavlažovania polí. Úrady v Amsterdame museli už júli pre vysoké horúčavy polievať mechanické mosty, aby sa pre tepelnú rozťažnosť nepoškodili a nezablokovala sa doprava.

Domov
Zdieľať
Diskusia