Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
19. júla 2022, 8:40
Čas čítania 0:30

Štáty EÚ súhlasili s prístupovými rozhovormi pre Albánsko a Severné Macedónsko. V Macedónsku na členstvo čakajú 17 rokov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

O veci informoval český premiér Petr Fiala.

Členské štáty Európskej únie odsúhlasili začatie prístupových rozhovorov so Severným Macedónskom a Albánskom. Na Twitteri o tom informoval český predseda vlády Petr Fiala. „Urobili sme ďalší dôležitý krok smerom k priblíženiu západného Balkánu k EÚ,“ napísal. Severné Macedónsko pritom kandiduje na členstvo v EÚ už dlhých sedemnásť rokov.

Členské krajiny po novom reagovali na vyriešenie sporu z roku 2020, keď Bulharsko ako členský štát EÚ zablokovalo prístupové rokovania. Bulharsko malo so Severným Macedónskom vzájomný spor o históriu a jazyk. Tým však zastavili aj prístupový proces Albánska, pretože EÚ chcela najprv vyriešiť rokovania so Severným Macedónskom.

Parlament v Skopje cez víkend nakoniec schválil návrh, podľa ktorého zmenia ústavu so zameraním na ochranu práv menšín, vrátane Bulharov, a zároveň zakážu prejavy nenávisti voči Bulharsku. Návrh však nevyžaduje, aby Bulharsko uznalo macedónsky jazyk.

Anketa:
Prijal by si menované krajiny v EÚ?
Áno.
Iba Severné Macedónsko.
Iba Albánsko.
Nie.
Áno.
56 %
Iba Severné Macedónsko.
22 %
Iba Albánsko.
2 %
Nie.
21 %
Domov
Zdieľať
Diskusia