Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
23. marca 2023, 19:44
Čas čítania 0:23

Pri slovenských hraniciach v Maďarsku sa šíri vtáčia chrípka. Úrady už vydali varovanie, hydina sa musí hromadne zlikvidovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na farme v obci Cered v Maďarsku zaznamenali zvýšenú úmrtnosť husí a zníženú produkciu vajec.

Maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (Nébih) potvrdil vo štvrtok prítomnosť vírusu vtáčej chrípky na husacej farme v Novohradskej stolici, na čo upozornili maďarské orgány aj slovenskú stranu.


Podľa vyjadrenia úradu nákazu podtypom vírusu H5N1 potvrdili v obci Cered na farme, kde chovali 5 176 husí a bola tam zaznamenaná zvýšená úmrtnosť a znížená produkcia vajec.


Veterinárny úrad nariadil likvidáciu hydiny a určil ochranné pásmo s polomerom troch kilometrov a pásmo dohľadu s polomerom desiatich kilometrov.

Vzhľadom na to, že obe pásma zasahujú aj na územie Slovenska, maďarský hlavný veterinárny lekár okamžite varoval Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR.

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: TASR/Tomáš Doboš
Domov
Zdieľať
Diskusia