Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. februára 2023 o 14:28
Čas čítania 1:03

Na juhu Slovenska veterinári potvrdili ohniská nákazy vtáčej chrípky. Usmrtiť musia tisíce kusov hydiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výskyt vtáčej chrípky sa zistil na farme, v drobnochove aj pri voľne žijúcom vtáctve.

Veterinári potvrdili nové ohniská vtáčej chrípky. Nákazu potvrdili zo vzoriek farmy Lúčny dvor v okrese Galanta aj v drobnochove v Ipeľských Úľanoch v okrese Levice. Výskyt vtáčej chrípky sa zistil aj pri voľne žijúcom vtáctve – pri labuti, v lokalite Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie. Informovala o tom v stredu Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Úradné vzorky boli podľa veterinárov potvrdené 31. januára.

Usmrtia tisíce kusov zvierat

Na farme Lúčny dvor je spolu 5 665 kusov hydiny (nosnice, brojlery, morky, kačice) s rýchlym priebehom nákazy a so zvýšenými úhynmi. Hydinu z farmy usmrtia 2. februára.


Regionálna veterinárna a potravinová správa Galanta vydala pre ohnisko nákazy Lúčny dvor opatrenia. Vytýčila ochranné pásmo 3 kilometre (Jánovce, Pusté Úľany – Lúčny dvor) a pásmo pozorovania 10 kilometrov (Pusté Úľany, Abrahám, Pavlice, Voderady, Čataj, Slovenská Nová Ves, Igram, Veľký Grob, Nový Svet, Reca, Boldog, Senec, Kráľová pri Senci, Kostolná pri Dunaji, Tureň, Hrubý Šúr, Hrubá Borša, Hurbanova Ves, Jelka, Nový Život, Veľké Úľany, Košúty, Sládkovičovo a Malá Mača).

hydina, sliepky, vtáčia chrípka
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš


Druhým ohniskom podľa ŠVPS je drobnochov hrabavej hydiny u chovateľa v Ipeľských Úľanoch s 50 kusmi hydiny. „Ohnisko bolo potvrdené 31. januára, v ten istý deň bol zvyšok hydiny v ohnisku depopulovaný. Opatrenia nariadila RVPS Levice,“ doplnila veterinárna a potravinová správa. Tretím novým ohniskom je uhynutá labuť veľká z lokality Turňa nad Bodvou. Príslušné opatrenia vydala RVPS Košice-okolie.


ŠVPS pripomenula, že v dňoch 21. až 27. januára sa potvrdila vtáčia chrípka pri voľne žijúcich labutiach v lokalite obce Jakubov, obce Doľany a obce Budmerice. Pri vtákoch chovaných v zajatí sa zistil výskyt nákazy pri vtáctve žijúcom v Zoologickej záhrade Bratislava.

Domov
Zdieľať
Diskusia