Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
20. marca 2023, 18:23
Čas čítania 0:30

Okolo Zeme dnes preletí asteroid veľký ako rodinný dom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Existenciu telesa si všimli vedci iba pred niekoľkými dňami.

Dnes preletí blízko planéty Zem asteroid veľký ako rodinný dom. NASA ho spolu s Európskou vesmírnou agentúrou evidujú ako blízkozemský objekt, no pre planétu nepredstavuje hrozbu. Jeho existenciu si všimli v utorok 14. marca, informuje Európska vesmírna agentúra. 

Práve v deň jarnej rovnodennosti sa k Zemi asteroid priblíži najviac, a to na vzdialenosť 1,7 milióna kilometrov. Pre predstavu, Mesiac je od nás vzdialený 385-tisíc kilometrov. Asteroid skúma aj NASA, podľa ktorej má asteroid v priemere 20 metrov. 

V nedeľu 26. marca by sa k Zemi mal priblížiť ešte jeden asteroid, ktorý však bude výrazne menší. Ani NASA, ani Európska vesmírna agentúra teleso nepovažujú za hrozbu a stret so Zemou je prakticky nemožný. Za potenciálne nebezpečný asteroid považujú vedci 2023 DW, ktorý má v roku 2046 „malú šancu“ zasiahnuť Zem.

Poloha asteroidu v pondelok 20. marca 2023.
Poloha asteroidu v pondelok 20. marca 2023. Zdroj: ESA
Domov
Zdieľať
Diskusia