Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
19. marca 2023, 9:23
Čas čítania 0:38

Putin prvýkrát navštívil mesto, ktoré jeho armáda pred rokom zrovnala so zemou. Zabili tam desaťtisíce nevinných ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Putin pricestoval do okupovaného mesta po prekvapivej sobotňajšej návšteve Krymského polostrova, ktorú uskutočnil pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie.

Vladimir Putin navštívil okupovaný Mariupol. Stalo sa tak skoro rok po tom, ako Moskva deklarovala dobytie tohto strategicky významného prístavného mesta na juhu Ukrajiny. Ide o prvú cestu ruského lídra do oblasti Donbasu od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022.

Prešiel sa autom po meste, hovoril s miestnymi

Putin priletel do Mariupola vrtuľníkom a následne sa previezol autom po meste, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ. Navštívil rôzne miesta, hovoril s miestnymi obyvateľmi a podľa ruských štátnych médií mu bola predložená správa o postupe rekonštrukčných prác v tomto meste, ktoré bolo v dôsledku takmer tri mesiace trvajúceho ruského obliehania z veľkej časti zničené.

Ťažké boje o prístavné mesto Mariupol v Doneckej oblasti vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Poslední obrancovia padli do ruského zajatia 20. mája.

Takmer všetky budovy v meste boli zbombardované, následkom obliehania zomreli desiatky tisíc ľudí. Mesto malo pôvodne 450-tisíc obyvateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia