Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
27. februára 2023 o 14:40
Čas čítania 0:36

Anna Záborská je späť. Tentoraz chce transrodovým osobám znemožniť úradnú zmenu pohlavia, predložila nový návrh

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa návrhu zákona by bolo možné zmeniť si rodné číslo iba pri chybnom zápise.

Do parlamentu prichádza návrh zákona, ktorý by transrodovým osobám úplne znemožnil tranzíciu. Návrh predložila Anna Záborská spoločne s Annou Andrejuvovou z OĽaNO a Evou Hudecovou a Jozefom Lukáčom zo Sme rodina.

Skupina poslancov navrhuje, aby bola zmena rodného čísla možná iba v prípade, ak pri určení čísla v minulosti došlo k chybe.

„V zákone sa ponecháva možnosť administratívnej zmeny rodného čísla nesprávne určeného pohlavia,“ uvádzajú poslanci v návrhu. Ak by návrh zákona prešiel cez parlament, človek by musel genetickými testami preukázať, že mu bolo pohlavie určené nesprávne. Inak chce od takýchto prípadov Záborská dávať ruky preč.

„V prípade požadovania zmeny rodného čísla z iného dôvodu zmeny pohlavia neviaže štát povinnosť zabezpečenia a evidencie administratívnej zmeny,“ píšu poslanci. 

Ministerstvo zdravotníctva pritom zatiaľ nedokončilo medicínsky štandard pre transsexualitu. Lengvarského rezort chce zaviesť možnosť úradnej zmeny pohlavia aj bez chirurgického zákroku, no tento krok už opakovane kritizovalo viacero konzervatívnych poslancov na čele práve s Annou Záborskou. 

záborská
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia