Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
16. februára 2023, 15:30
Čas čítania 3:33

Černobyľ z Ohio? V okolí havarovaného vlaku s toxickými chemikáliami zomierajú zvieratá. Obyvatelia sa obávajú rakoviny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Černobyľ z Ohio? V okolí havarovaného vlaku s toxickými chemikáliami zomierajú zvieratá. Obyvatelia sa obávajú rakoviny
Zdroj: TASR/AP

Ekologická agentúra poslala evakuovaných ľudí späť domov, pričom súčasne varovala pred prítomnosťou nebezpečných látok.

Od vykoľajenia, explózie a požiaru vlakovej súpravy s 50 vagónmi, ktorá prevážala okrem iného aj nebezpečnú chemikáliu vinylchlorid – udalosti, ku ktorej došlo v americkom mestečku East Palestine – ubehlo vyše 10 dní.

Na verejnosť však čoraz viac prenikajú pochybnosti o správnosti reakcie autorít, ako aj o reálnom rozsahu a závažnosti ekologickej katastrofy. Podľa The Independent sa množstvo znepokojujúcich správ objavuje predovšetkým na sociálnych sieťach a v lokálnych správach.

Dočítame sa tak o uhynutých zvieratách a podozreniach na vznik závažných chorôb vrátane rakoviny. V kombinácii s váhavou, kŕčovito chlácholivou, no miestami aj agresívnou reakciou miestnych úradov si incident vyžiadal nelichotivú prezývku Černobyľ z Ohio.

Ohio
Zásahový tím sa chystá zmerať intoxikáciu. Zdroj: TASR/AP

Spektakulárny hustý čierny dym sa z miesta nehody začal valiť v dôsledku riadenej detonácie vozňov po ich vykoľajení. Tá mala predísť spontánnemu výbuchu. Vlaková súprava horela bez prestania štyri dni. Pri spaľovaní bezfarebného vinylchloridu, využívaného pri výrobe plastov, však vzniká vysoko toxický fosgén, ktorý armády používali v prvej svetovej vojne ako chemickú zbraň.

Domov
Zdieľať
Diskusia