Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
15. februára 2023, 10:17
Čas čítania 0:42

Na Slovensku môže byť realitou vodičský preukaz v telefóne. Európska únia už pracuje na zmenách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Európska únia chce týmto zjednodušiť dopravné kontroly aj v zahraničí.

Kompletná digitalizácia vodičských preukazov nás možno čaká aj na Slovensku. Európska únia chce týmto zjednodušiť dopravné kontroly aj v zahraničí. Svoj preukaz by mal každý vodič uložený jednoducho v mobile, informuje portál zregionu.sk. 

Procesu transformácie zatiaľ bráni súčasná smernica. Digitálna forma preukazov totiž zatiaľ nie je medzinárodne uznávaná a platí len na území štátu, v ktorom boli vydané. Tak je to napríklad aj v susednom Rakúsku, kde už moderné preukazy zaviedli.

kontrola
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, minv.sk

Európska komisia už pripravuje revíziu smernice o vodičských preukazoch z roku 2006. Jednou zo zmien smernice by boli práve digitálne vodičské preukazy vo forme mobilnej aplikácie či QR kódu a plne by nahradili súčasné plastové preukazy pri policajnej kontrole či prenájme vozidla. 

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová bližšie priblížila aj ďalšie pripravované zmeny, ktorej hlavným cieľom je zvýšiť bezpečnosť na cestách. „Na stole boli viaceré návrhy, napríklad zvýšenie maximálnej prípustnej hmotnosti vozidla pre vodičské preukazy skupiny B, zmeny v odbornej príprave nových vodičov vrátane uľahčenia cezhraničnej prípravy, uznávanie odobratia vodičského preukazu v celej EÚ,“ spresnila a dodala, že očakávané znenie revízie by malo byť zverejnené v prvom štvrťroku 2023. 

Domov
Zdieľať
Diskusia