Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. februára 2023, 8:47
Čas čítania 1:15

Slovenskí milionári očakávajú, že v roku 2023 ešte zbohatnú. Takto budú investovať

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Takmer 40 % slovenských milionárov očakáva, že hodnota ich majetku v roku 2023 vzrastie.

Milionári aj napriek turbulenciám na trhoch veria z dlhodobého hľadiska najmä akciovým investíciám. Vyplynulo to z aktuálneho prieskumu J&T Banka Wealth Report vykonaného medzi dolárovými milionármi na Slovensku a v Česku.


Milionári podľa prieskumu svoje investičné portfólio napriek poklesom nerozpredávajú, práve naopak, dokupujú aktíva, pretože veria v ich budúce zhodnotenie. Dôležitejší než časovanie trhu je pre nich výber akcií, do ktorých budú investovať.


„Svedčí to o finančnej vyspelosti milionárov, keď štyria z piatich v našom exkluzívnom prieskume deklarovali, že napriek aktuálne vysokej inflácii svoj spôsob investovania nezmenili a uvedomujú si, že z dlhodobého hľadiska ich investičné portfólio infláciu prekoná, aj keď počas najbližšej doby môže za ňou zaostávať,“ vysvetlila riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková.


Za najzaujímavejšie investície z hľadiska potenciálneho zhodnotenia označili milionári už tretí rok po sebe investície do akcií (38 %). Za nimi nasledujú investície do stavebných pozemkov (28 %) a rezidenčných nehnuteľností (23 %). Milionári si totiž uvedomujú, že ponuka týchto nehnuteľností je veľmi limitovaná, čo bude mať aj v budúcnosti vplyv na rast ich cien, a tieto investície vnímajú aj ako zaistenie proti vysokej inflácii.
Časť milionárov (22 %) si podľa prieskumu myslí, že v najbližšom čase prinesú atraktívne zhodnotenie aj investície do private equity. Naproti tomu, najväčší ústup dôvery zaznamenali kryptomeny, ktorým z hľadiska budúceho zhodnotenia neverí až 46 % bohatých.


Takmer 40 % slovenských milionárov očakáva, že hodnota ich majetku v roku 2023 vzrastie.


Vysoká miera inflácie nemá podľa milionárov len jednu príčinu, ide o kombináciu viacerých faktorov. Politika lacných peňazí, vysoké štátne dlhy a nezodpovedná energetická politika na celoeurópskej úrovni vytvorili pre ňu podmienky, jej spúšťačmi boli následne opatrenia proti ochoreniu COVID-19 a vojna na Ukrajine. Milionári si v prevažnej časti myslia, že ECB mala vzhľadom na ekonomický a inflačný vývoj úrokové sadzby zvyšovať skôr a rýchlejšie.


Súčasnú ekonomickú situáciu vzhľadom na investície považujú milionári síce za najhoršiu od začiatku merania prieskumu Wealth Report, avšak vnímajú ju o čosi pozitívnejšie než bežná populácia.

Domov
Zdieľať
Diskusia