Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. februára 2023, 13:05
Čas čítania 0:51

Katolícki kňazi v Portugalsku sexuálne zneužili takmer 5 000 detí. Väčšinu páchateľov týchto činov už zrejme nepotrestajú

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Portugalská cirkevná hierarchia koncom roka 2021 poverila detského psychiatra Pedra Strechta, aby vytvoril tím na posúdenie fenoménu pedokriminality v cirkvi.

Katolícki duchovní v Portugalsku od roku 1950 zneužili takmer 5 000 maloletých. Vyplýva to zo zistení nezávislej komisie, ktorá v pondelok zverejnila výsledky svojho vyšetrovania vychádzajúceho z vypočutí stoviek výpovedí obetí.

Koordinátor komisie expertov, detský psychiater Pedro Strecht počas prezentácie ich záverečnej správy v Lisabone uviedol, že vypočutím viac ako 500 svedectiev sa odborníci dostali k oveľa väčšej sieti obetí a zistili, že ich je minimálne 4 815.

7. novembra 2022, 19:53 Čas čítania 0:37 11 francúzskych biskupov čelí obvineniu zo sexuálneho násilia. Za posledných 70 rokov zneužili 216-tisíc detí 11 francúzskych biskupov čelí obvineniu zo sexuálneho násilia. Za posledných 70 rokov zneužili 216-tisíc detí

Prevažná väčšina oznámených trestných činov je už premlčaná, ale 25 prípadov bolo postúpených polícii a niekoľko vyšetrovaní už bolo začatých, povedal Strecht.

Portugalská cirkevná hierarchia koncom roka 2021 poverila Pedra Strechta, aby vytvoril tím na posúdenie fenoménu pedokriminality v cirkvi. Okrem toho portugalskí biskupi majú v pláne stretnúť sa začiatkom marca a vyvodiť závery zo správy nezávislej komisie. 

Ide o dobrý prvý krok

Alexandra, jedna z obetí zneužívania uviedla, že očakáva odpoveď biskupov so zmesou nádeje a skepsy. Podľa nej predstavuje nezávislá komisia dobrý prvý krok pre obete, ktoré chcú prelomiť múr mlčania, ktorý ich tak dlho obklopoval.

Toto vyšetrovanie iniciovala samotná cirkev v Portugalsku. V súvislosti s tým, že po celom svete sa objavili tisíce správ o prípadoch zneužívania v rámci katolíckej cirkvi, je pápež František pod tlakom, aby tieto škandály riešil. Vyšetrovania takýchto káuz sa začali vo viacerých krajinách vrátane Austrálie, Francúzska, Nemecka, Írska a Holandska.

Domov
Zdieľať
Diskusia