Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová TASR
9. februára 2023, 16:42
Čas čítania 0:37

Nemecko daruje Slovensku špeciálny protiletecký systém na ochranu našich základní. Nevypýta si za to žiadne peniaze

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nemecko tento systém poskytne slovenskej armáde bez akéhokoľvek poplatku.

Slovenská armáda dostane dar od Nemecka. Pôjde o nový typ systému, ktorý armáda doteraz vo svojej výzbroji nemala, potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Ako prvý o tom informoval Denník N.

Nemecko by nám malo darovať protiletecký systém MANTIS, ktorý má slúžiť na ochranu vojenských základní pred lietadlami alebo dronmi a delostreleckou muníciou.

S týmto systémom bude podľa ministerstva jednoduchšie chrániť rizikové oblasti. Výcvik slovenských vojakov na obsluhu tohto systému sa začne v Nemecku už budúci mesiac.

Cieľom je posilniť východnú hranicu

S cieľom trvalo posilniť protivzdušnú obranu Slovenska poskytneme našej partnerskej krajine aj dva zbraňové systémy MANTIS na ochranu blízkeho dosahu a súvisiace radary na sledovanie vzdušného priestoru,“ píše sa v dokumente. 

„Nemecko nám tento systém poskytne bezodplatne na základe korektných vzťahov, odborných rokovaní a spoločného cieľa, ktorým je posilnenie ochrany východnej hranice NATO,“ uviedlo Naďovo ministerstvo.

Podľa slov hovorkyne Martiny Kovaľ Kakaščíkovej tento dar nie je nijako spojený s našimi doterajšími dodávkami zbraní pre Kyjev.

Domov
Zdieľať
Diskusia