Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. februára 2023, 22:01
Čas čítania 0:55

Ruská influencerka dostala 9 rokov basy. Kremeľ ju odsúdil na základe instagramových príspevkov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Obvinená Veronika Belocerkovská žije v zahraničí a celý súd prebiehal v jej neprítomnosti.

Súd v Moskve v pondelok v neprítomnosti odsúdil na deväť rokov väzenia známu autorku kuchárskych kníh, blogerku a novinárku Veroniku Belocerkovskú, ktorú predtým usvedčil zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde. Súdny proces s Belocerkovskou bol súčasťou rozsiahlych, už niekoľko mesiacov trvajúcich represií Kremľa proti disentu v Rusku.

Obvinenia voči Belocerkovskej, žijúcej v zahraničí, boli vznesené v súvislosti s jej príspevkami na Instagrame, ktoré podľa úradov obsahovali zámerne nepravdivé informácie o nasadení ozbrojených síl Ruskej federácie na ničenie miest a proti civilnému obyvateľstvu Ukrajiny vrátane detí.

Belocerkovská, ktorá na Instagrame uvádza ako miesto narodenia Odesu na juhu Ukrajiny, na správu o svojom odsúdení reagovala statusom, že je „na jednej strane zmätená a na druhej strane, samozrejme, hrdá“.

Ruský vyšetrovací výbor oznámil začatie konania voči Belocerkovskej 16. marca 2022, čo je viac ako tri týždne po tom, ako na Ukrajinu vtrhli jednotky ruskej armády. Jej kauza bola prvá verejne známa prerokúvaná súdom podľa nového zákona o zákaze šírenia dezinformácií o ruskej armáde, ktorý bol prijatý vlani začiatkom marca a umožňuje trestné stíhanie za informácie údajne znevažujúce ruskú armádu.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Belocerkovská na základe spomínaného zákona dostala najdlhší možný trest odňatia slobody a je druhou významnou verejne známou osobnosťou, ktorá bola odsúdená v neprítomnosti.

Vďaka novému ruskému zákonu o zákaze šírenia dezinformácií o ruskej armáde už odsúdili aj opozičného politika Iľju Jašina a minulý týždeň odsúdil ruský súd aj televízneho novinára a bývalého poslanca ruského parlamentu Alexandra Nevzorova.

Domov
Zdieľať
Diskusia