Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
7. januára 2023, 9:43
Čas čítania 0:39

Prezident Južného Sudánu sa pomočil na verejnosti. Za uniknuté video polícia zatkla šesť novinárov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prezident si v prvých chvíľach neuvedomil, že niečo nie je v poriadku.

Zamestnancov štátneho vysielania v Južnom Sudáne zatkli pre podozrenie zo šírenia videa, na ktorom sa prezident Salva Kiir počas oficiálneho podujatia pomočil. Médiá informovala organizácia na ochranu slobody tlače, píše o tom The Guardian

Na videu z podujatia vidieť juhosudánskeho lídra Salvaa Kiira, ako sa mu v stoji počas štátnej hymny tvorí škvrna na nohaviciach. Až neskôr, keď si samotný Kiir a jeho sprievod uvedomili, čo sa stalo, kamera sa náhle odvrátila. 

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) následne v piatok informoval, že Národná bezpečnostná služba krajiny zadržala šesť novinárov štátnej juhosudánskej vysielacej spoločnosti pre podozrenie z neoprávneného zverejnenia záberov.

„Zatýkanie zodpovedá vzorcu bezpečnostného personálu, ktorý sa uchyľuje k svojvoľnému zadržiavaniu vždy, keď úradníci považujú spravodajstvo za nepriaznivé,“ uviedol Muthoki Mumo, zástupca CPJ pre subsaharskú Afriku.

„Úrady by mali týchto šesť zamestnancov bezpodmienečne prepustiť a zabezpečiť, aby mohli pracovať bez ďalšieho zastrašovania alebo hrozby zatknutia,“ dodal Mumo.

Únia novinárov Južného Sudánu, ktorá pôvodne poprela správy o tom, že novinári boli zatknutí za video, vyzvala na urýchlené ukončenie vyšetrovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia