Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. decembra 2022, 20:07
Čas čítania 1:01

Režim na česko-slovenských hraniciach sa konečne uvoľní

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kontroly na hraniciach Česka a Slovenska zaviedol český vládny kabinet ešte 29. septembra pôvodne na desať dní. Platnosť opatrenia predĺžil už trikrát, naposledy 7. decembra na dva týždne.

Na česko-slovenských hraniciach sa uvoľní režim kontrol. Česká polícia už nebude zastavovať každé prichádzajúce vozidlo, ale kontroly budú len náhodné. Opatrenie bude v tomto režime platiť do 25. januára. Zmenu po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.


Podľa Rakušana kontroly na našich hraniciach stále trvajú, no prechádzajú na kontroly náhodné. Vláda podľa neho zhodnotila, že situácia sa zlepšuje, a okolnostiam prispôsobila aj opatrenia. Chce takisto znížiť stavy policajtov, vojakov a colníkov nasadených na hraniciach. Minister oznámil zníženie počtu vojakov z 80 na 40 a počet príslušníkov colnej správy z 30 na 20.


Šéf rezortu vnútra sa tiež poďakoval Slovensku. „Spolupráca slovenskej a českej polície sa po rokovaní s našimi náprotivkami a po rokovaní policajných prezidentov výrazne zlepšila. Dochádza k spoločným kontrolám slovenskej a českej polície už na území SR, to sa ukázalo ako veľmi účinná metóda,“ povedal minister. Dodal, že to znižuje nápor na štátnu hranicu.

hranice, česko
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj


Kontroly na hraniciach Česka a Slovenska zaviedol český vládny kabinet ešte 29. septembra pôvodne na desať dní. Platnosť opatrenia predĺžil už trikrát, naposledy 7. decembra na dva týždne. Najdlhšie môže Česko kontroly predlžovať do konca marca 2023. Rakušan verí, že dovtedy sa situácia ešte viac upokojí.


Do konca minulého týždňa Česi skontrolovali takmer 2,5 milióna ľudí. Zadržali pri tom takmer 9 300 nelegálnych migrantov a 134 prevádzačov. Späť na Slovensko v rámci readmisnej dohody ČR vrátila 3 484 utečencov.


Dočasné kontroly na 27 bývalých hraničných priechodoch a na tzv. zelenej hranici zaviedla ČR z dôvodu vysokého nárastu počtu utečencov. Migranti pôvodom najmä zo Sýrie smerujú prevažne do Nemecka a Rakúska.

Domov
Zdieľať
Diskusia