Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. decembra 2022, 16:36
Čas čítania 1:03

Doma mala kabelky a kufre napchaté eurami. Podpredsedníčka europarlamentu končí po prevalení rozsiahlej korupčnej kauzy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Európska únia bude zároveň prehodnocovať liberalizáciu vízového režimu pre Katar.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu rozhodli, že grécka europoslankyňa Eva Kailiová vyšetrovaná pre korupciu a pranie špinavých peňazí už nebude pôsobiť ako jedna z podpredsedníčok. Za Kailiovej odvolanie hlasovalo 625 poslancov, jeden bol proti a dvaja sa zdržali hlasovania. To naplnilo právnu požiadavku získať dvojtretinovú väčšinu odovzdaných hlasov a väčšinu europoslancov.

Korupčný škandál zároveň viedol k tomu, že v utorok poobede sa v EP uskutoční rozprava o všeobecnej potrebe transparentnosti a zodpovednosti v európskych inštitúciách. Hlasovanie je naplánované na štvrtok.

Hromady bankoviek

Vyšetrovatelia vykonali v minulých dňoch početné domové prehliadky, pri ktorých zaistili hotovosť v hodnote 1,5 milióna eur. Hromady bankoviek sa podľa úradov doslova váľali po hotelových izbách a napchaté v kufroch a kabelkách v byte podpredsedníčky parlamentu.

Katar bez víz tak skoro nebude

Na základe vyšetrovania belgických úradov vysvitlo, že mnoho peňazí pochádzalo z Kataru a iných krajín, ktoré si v európskych štruktúrach platili celú sieť lobistov. Europoslanci v reakcii na škandál v pondelok hlasovaním rozhodli o tom, že vrátia návrh zrušiť vízovú povinnosť pre Katar, Kuvajt, Omán a Ekvádor do Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Výbor opätovne prediskutuje vízové vzťahy s uvedenými krajinami namiesto očakávaného začatia rokovaní o tejto agende. Nemecký europoslanec Erik Marquardt a spravodajca EP pre túto oblasť vyhlásil, že tento proces nesmie byť ovplyvnený korupciou. „Musíme zabezpečiť, aby každý pokus o útok na našu demokraciu mal následky. Zatiaľ nebudeme pokračovať v liberalizácii vízového režimu pre Katar. Musíme prehodnotiť pravidlá v Európskom parlamente a spôsob ich implementácie. Pre tých, ktorí podplácali, a pre tých, ktorí boli podplatení, musia byť prijaté prísne dôsledky,“ uviedol Marquardt.

Domov
Zdieľať
Diskusia