Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
7. decembra 2022, 12:13
Čas čítania 0:52

Adolescentom na Slovensku masívne učarovali elektronické cigarety. Vláda rozhodla, že ich používanie bude viac kontrolovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najviac využívajú elektronické cigarety mladí ľudia vo veku od 15 do 24 rokov.

Vláda schválila Národný akčný plán na kontrolu tabaku a súvisiacich výrobkov. Tento plán sa zameriava na zníženie dopytu po výrobkoch určených na fajčenie. Ďalej chcú informovať o škodlivosti a o rizikách užívania tabakových a súvisiacich výrobkov.

„Potrebné je zameranie aj na reguláciu novovznikajúcich produktov tak, aby legislatíva jednoznačne upravovala najmä podmienky, za ktorých je možné realizovať ich distribúciu na spotrebiteľský trh,“ doplnilo ministerstvo.

V posledných rokoch na Slovensku stúpa počet užívateľov alternatívnych výrobkov. Podľa posledného prieskumu Eurobarometer realizovaného v roku 2020 sa do popredia dostávajú elektronické cigarety a zahrievané tabakové výrobky.

Najväčšou užívateľskou skupinou elektronických cigariet sú mladí ľudia vo veku 15 až 24 rokov. Tých vo väčšej miere oslovujú moderné technologické zariadenia na dodávanie nikotínu, prípadne iné druhy alternatívnych produktov v škále rôznych príchutí – ovocie, bylinky, cukríky a podobne.

Ciele akčného plánu

Rezort zdravotníctva chce akčným plánom zlepšiť podmienky v oblasti prevencie fajčenia u mladých prostredníctvom edukácie na školách, v zdravotníckych zariadeniach či v zariadeniach sociálnych služieb. Prostredníctvom novej stratégie chce tiež zlepšiť poradenstvo pri odvykaní od fajčenia, a to poskytovaním pomoci cez siete poradní na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Cieľom akčného plánu je tiež napríklad zlepšiť kontrolu dodržiavania zákona o ochrane nefajčiarov zo strany kontrolných orgánov na verejných miestach či podporovať kampane zamerané na odvykanie od fajčenia a užívania tabakových výrobkov v médiách alebo na sociálnych sieťach.

Domov
Zdieľať
Diskusia