Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
1. decembra 2022, 14:31
Čas čítania 1:16

Politici reagujú na obvinenie Haščáka v kauze Gorila: Fico konšpiruje o varovaní pre Sme rodina, Heger verí, že nepadne § 363

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková je rada, že sa v trestnom stíhaní pokračuje ďalej.

Obvinenie finančníka Jaroslava Haščáka vníma premiér Eduard Heger ako dôkaz, že orgány spravodlivosti majú rozviazané ruky a vo svojom rozhodovaní sú absolútne slobodné.


„Nie je našou úlohou tento krok hodnotiť, ale rešpektovať. Nie je našou úlohou ani vynášať súdy o vine alebo nevine. Toto je v demokratickej spoločnosti a právnom štáte výhradná úloha nezávislých súdov,“ povedal predseda vlády. Zároveň dodal, že úlohou politikov je zabezpečiť každému občanovi prístup k spravodlivosti a možnosti obhájiť sa.


Heger verí, že aktuálni majitelia paragrafu 363 Trestného poriadku nechajú priestor nezávislým súdom, aby mali možnosť rozhodnúť. „Doprajem každému občanovi možnosť očistiť svoje meno alebo niesť zákonné následky svojho konania,“ poznamenal.

Fico konšpiruje, Kolíková je rada, že vyšetrovania pokračujú

Šéf Smeru-SD Robert Fico reagoval, že išlo o odkaz hnutiu Sme rodina, aby poslúchalo. V tejto súvislosti kritizoval, že za návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca hlasovali v parlamente napokon len štyria poslanci Sme rodina.


Aj líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vníma prepojenie obvinenia s odvolávaním Mikulca. Pripomenul, že aj pri predošlých pokusoch o jeho odvolanie prichádzali informácie o obvineniach. Vníma to ako snahu ukázať, ako „maká“ Mikulec. „Neviem, čo si o tom myslieť, kauza sa naťahuje,“ dodal s tým, že nechce prípad viac komentovať, keďže nepozná detaily.


Mikulec označil tvrdenia opozície za fabulácie. „Ak sa nemýlim, aj mediálne už bolo povedané, že uznesenia prišli už minulý týždeň,“ reagoval minister. Viac prípad komentovať nechcel, keďže prebieha vyšetrovanie. Dodal, že vyšetrovatelia sú procesne samostatní pod dozorom prokurátorov. Verí, že majú dosť argumentov na to, aby bolo stíhanie začaté.


Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková je rada, že sa v trestnom stíhaní pokračuje ďalej. V súvislosti s ospravedlnením ministerstva spravodlivosti Jaroslavovi Haščákovi, keď ešte rezortu šéfovala, uviedla, že sa mu museli ospravedlniť, keďže generálny prokurátor zrušil základ trestného stíhania a následne reagovali aj súdy. Ospravedlnenie bolo podľa nej len formalitou.


Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila začala trestné stíhanie a obvinila celkovo sedem osôb vrátane Jaroslava Haščáka.

Domov
Zdieľať
Diskusia