Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. novembra 2022, 14:37
Čas čítania 1:03

AKTUÁLNE: Žilinkov úrad zrušil obvinenia Ficovi aj Kaliňákovi, na poslednú chvíľu zasiahol paragrafom 363

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V kauze Súmrak už nie sú obvinení Fico, Kaliňák, Gašpar ani Bödör.

Generálna prokuratúra Maroša Žilinku zrušila obvinenia, ktoré boli vznesené proti šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a ďalšej trojici osôb Kaliňák, Gašpar a Bödör z kauzy Súmrak.

O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora. Žilinka priblížil, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených, ako aj uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.


„Absentujú základné veci, ako je základné vymedzenie obdobia a miesta, v ktorom a na ktorom malo zo strany obvinených R. F. a R. K. dôjsť k zosnovaniu zločineckej skupiny,“ povedal Kandera s tým, že nie je vymedzené ani obdobie, keď tieto osoby v skupine pôsobili už ako jej členovia.

Žilinka sa vyjadril, že stíhanie môže byť len zákonné. „Ide o najdôležitejšiu zásadu. Porušenie noriem, teda Trestného poriadku alebo Trestného zákona, má za následok porušenie tejto základnej a nosnej zásady trestného konania.“ 

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

NAKA v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinila expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade pôvodne obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Len včera prišiel jeden z hlavných aktérov kauzy Súmrak Tibor Gašpar študovať spis, keďže orgány činné v trestnom konaní sa blížili k uzavretiu prípadu a podaniu obžaloby. Informovali o tom Aktuality.sk. Generálna prokuratúra teda zasiahla veľmi tesne pred momentom, keď by sa vyšetrovateľ obrátil na prokurátora, aby prípad posunul pred súd. Fico, Kaliňák a Gašpar unikli prípadnému súdnemu konaniu doslova o niekoľko dní.

Domov
Zdieľať
Diskusia