Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
20. novembra 2022, 19:38
Čas čítania 0:41

V Iráne dostal od vypuknutia masových protestov trest smrti už 6. človek. Nepokoje rozpútala smrť 22-ročnej Kurdky

Kategória:
News
Uložiť Uložené
V Iráne dostal od vypuknutia masových protestov trest smrti už 6. človek. Nepokoje rozpútala smrť 22-ročnej Kurdky
Zdroj: Cemal Yurttas/dia images via Getty Images

Z rozpútania „nepokojov“ vinia iránski lídri najmä Spojené štáty, ktoré sú „úhlavným nepriateľom“ Iránu.

Iránsky súd udelil už šiesty trest smrti v súvislosti s protivládnymi protestmi, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Informovalo o tom v nedeľu iránske súdnictvo.

„Revolučný súd odsúdil na smrť ďalšieho obžalovaného, ktorý bol uznaný za vinného za útok nožom s úmyslom zabiť, za šírenie teroru a za vytváranie pocitu neistoty v spoločnosti počas nedávnych nepokojov,“ uviedla spravodajská webová stránka Mízán.

Od začiatku protestov dostalo trest smrti v Iráne ďalších päť osôb. Všetci odsúdení sa môžu proti rozsudku odvolať na najvyššom súde. Irán je dejiskom masových protestov od 16. septembra, keď zomrela 22-ročná Kurdka Mahsa Amíníová, ktorú tri dni predtým zatkla mravnostná polícia za porušenie prísnych pravidiel obliekania žien.

Jeden z protestov, ktoré vypukli po smrti 22-ročnej Iránky Mahsá Amíníovej v policajnej väzbe. Pri demonštráciách zomreli desiatky ľudí. Amíníovú zatkla mravnostná polícia, pretože porušila zákon, ktorý ženám nariaďuje nosiť hidžáb. Zomrela však po trojdňovej kóme, pravdepodobne na zlyhanie srdca. Teherán tvrdí, že zomrela prirodzenou smrťou. (27. septembra 2022)
Jeden z protestov, ktoré vypukli po smrti 22-ročnej Iránky Mahsá Amíníovej v policajnej väzbe. Pri demonštráciách zomreli desiatky ľudí. Amíníovú zatkla mravnostná polícia, pretože porušila zákon, ktorý ženám nariaďuje nosiť hidžáb. Zomrela však po trojdňovej kóme, pravdepodobne na zlyhanie srdca. Teherán tvrdí, že zomrela prirodzenou smrťou. (27. septembra 2022) Zdroj: TASR/AP Photo/Natacha Pisarenko

Z rozpútania „nepokojov“ vinia iránski lídri najmä Spojené štáty, ktoré sú „úhlavným nepriateľom“ Iránu. Za účasť na nich bolo podľa justičných úradov obvinených už viac ako 2 000 ľudí, z toho takmer polovica v hlavnom meste Teherán. Tvrdé zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti demonštrantom si podľa ľudskoprávnej organizácie Iran Human Rights so sídlom v nórskom Osle vyžiadali už najmenej 378 obetí na životoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia