Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
9. novembra 2022, 16:30
Čas čítania 1:23

Kto na Slovensku zarobí mesačne 5 791 €? Toto sú najlepšie aj najhoršie platené zamestnania u nás

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené
Kto na Slovensku zarobí mesačne 5 791 €? Toto sú najlepšie aj najhoršie platené zamestnania u nás
Zdroj: Unsplash/Omid Armin

Najlepšie platené pracovné miesta sú vo vrcholovom manažmente a v odvetví informačných technológií.

V ktorých odvetviach zarábajú Slováci najviac a kde, naopak, najmenej? Portál Platy.sk už dlhodobo monitoruje pracovný trh v našej krajine a zostavuje rebríčky, v ktorých porovnáva platy naprieč rôznymi odvetviami a funkciami. Rozdiel vo výške priemerných platov sa pri porovnaní niektorých pracovných miest pohybuje až na úrovni tisícok eur. 

Najlepšie platenými odvetviami na Slovensku sú sektory vrcholového manažmentu, informačných technológií a treticu uzatvára sektor manažmentu.

Zaujímavosťou je, že odvetvie informačných technológií patrilo medzi tie, ktoré zásadne neovplyvnila ani pandémia a mnohým firmám s IT zameraním sa podarilo práve počas tejto krízy vyrásť a svoj biznis posunúť vpred.

Na opačnej strane rebríčka sú odvetvia ako textilný priemysel, pomocné práce a služby, kde sú platy v priemere dlhodobo najnižšie a plat sa pohybuje len na úrovni 862 eur v hrubom.

V rebríčku najslabšie zarábajúcich odvetví sa nachádza aj cestovný ruch a gastropriemysel, ktoré je na štvrtom mieste. Práve toto odvetvie bolo najzraniteľnejšie počas pandémie a podľa odhadov ho môže negatívne ovplyvniť aj aktuálna energetická kríza a rýchlorastúca inflácia.

Domov
Zdieľať
Diskusia