Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
25. októbra 2022, 18:36
Čas čítania 1:23

Umelci žiadali ministerku o zvrátenie odvolania šéfa SND Drličku. Milanová si za rozhodnutím stojí

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Umelci a zamestnanci divadla sa postavili za Mateja Drličku. Podľa nich je politický priestor preplnený nevhodnými výrokmi. Ministerka Milanová svoje rozhodnutie nezmení.

Matej Drlička mal dnes vo foyeri SND rozlúčkovú tlačovú konferenciu, na ktorej ešte raz vysvetľoval dôvody, pre ktoré ho ministerka kultúry v pondelok 24. októbra odvolala.

Ešte predtým než samotný Drlička vystúpil, ozval sa dlhý potlesk. Vo vestibule Slovenského národného divadla bolo mnoho hercov, ktorí prišli Drličku podporiť. Nielen umelci, ale aj stovky ďalších ľudí podpísali petíciu za zotrvanie Mateja Drličku vo funkcii. Ministerka Milanová však potvrdila koniec Drličku v jeho funkcii. Ministerstvo to uviedlo v reakcii na výzvu zástupcov SND, aby ministerka zrušila jeho odvolanie.

Šéf SND mal v rámci svojho vystúpenia na medzinárodnej konferencii poznámku o politikoch, „ktorí, nanešťastie, ešte stále dýchajú“. Tento výrok vyslovil na stretnutí Opera Europe v Budapešti v rámci panelu Kultúra a politika.

Na jeho obranu sa ozvali viacerí umelci a zamestnanci, medzi nimi PR hovorkyňa Janka Alexová, ktorá cez sociálnu sieť oznámila, že končí spolu s Drličkom. „Absolútne im nezáleží na tom, že Slovenské národné divadlo prišlo o jedinečnú možnosť vstať z popola, kam ho dostal desaťročia pretrvávajúci nezáujem nekultúrnych politikov, a pod vedením schopného manažmentu sa zaradiť medzi moderné európske divadlá. Neuveriteľne ma to štve, lebo aj pre toto tu nikdy nebude dobre.“

 

„Chcem sa veľmi jasne ospravedlniť. Súhlasím s tým, že štatutár nesmie vysloviť takéto slová. Je jedno, či je to online alebo offline. Povedal som vetu, ktorú som absolútne oľutoval. Neprajem žiadnemu politikovi nič zlé. Dôrazne sa však ohradzujem voči tomu, aby bol tento výrok akýmkoľvek spôsobom spájaný s teroristickým útokom na Zámockej ulici,“ ospravedlnil sa Matej Drlička. Silný potlesk sa ozval počas Drličkovho príhovoru ešte niekoľkokrát.

Matej Drlička
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Za umelcov prehovoril Tomáš Maštalír. Ten vyjadril Drličkovi podporu. „Kvôli nešťastnej ľudskej malichernej chybe, ktorá nie je procesnou chybou. Kvôli nešťastnému výroku, ktorými je politický a verejný priestor preplnený, má tu byť exemplárny prípad odvolávania štatutára SND?“ pýtal sa Tomáš Maštalír. Ministerku Milanovú zároveň vyzval, aby rozhodnutie odvolať Drličku ešte zvrátila. 

Operní sólisti, naopak, podporujú rozhodnutie ministerky kultúry Natálie Milanovej odvolať Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla. Sólisti už dlhodobo poukazujú na jeho manažérske a ľudské prešľapy. Umelci sa ohradili voči utorkovému prejavu Drličku, ktorý podľa nich obsahoval množstvo poloprávd. 

Anketa:
Sú výroky Drličku dobrým dôvodom na jeho odvolanie?
Áno.
Nie.
Neviem sa vyjadriť.
Áno.
8 %
Nie.
74 %
Neviem sa vyjadriť.
18 %
Domov
Zdieľať
Diskusia