Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. októbra 2022, 16:26
Čas čítania 0:29

Daniel Lipšic navrhuje odpočúvanie telefónov aj bez súhlasu súdu. Polícia by tak v prípade útoku vedela rýchlejšie reagovať

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Daniel Lipšic navrhuje odpočúvanie telefónov aj bez súhlasu súdu. Polícia by tak v prípade útoku vedela rýchlejšie reagovať
Zdroj: REFRESHER

Daniel Lipšic tak reaguje na zdĺhavú byrokraciu, ktorá môže trvať celé hodiny, čo je v prípade podobných streľbe na Zámockej kľúčové.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic navrhuje, aby mohli policajti v prípade bezpečnostného incidentu, akým bola streľba na Zámockej ulici v Bratislave, začať s odpočúvaním telefónu aj bez príkazu sudcu alebo prokurátora.

Anketa:
Mala by mať polícia možnosť odpočúvať telefonáty aj bez súdneho povolenia?
Nie, toto je už cez čiaru.
Áno, ak to pomôže zabrániť ďalším tragédiám, je to užitočná možnosť.
Nie, toto je už cez čiaru.
81 %
223 Hlasov
Áno, ak to pomôže zabrániť ďalším tragédiám, je to užitočná možnosť.
19 %
53 Hlasov

Argumentuje zdĺhavosťou procesu, ktorý môže trvať niekoľko hodín. Príkaz by podľa neho mohol byť urobený dodatočne. Uviedol to na štvrtkovom zasadnutí Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.

Na snímke prvý viceprezident Policajného zboru SR Branko Kišš (uprostred), riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (vpravo) počas tlačovej konferencie k streľbe na Zámockej ulici v Bratislave.
Na snímke prvý viceprezident Policajného zboru SR Branko Kišš (uprostred), riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (vpravo) počas tlačovej konferencie k streľbe na Zámockej ulici v Bratislave. Zdroj: TASR/ Michal Svítok

Ako podotkol Lipšic, v súčasnosti je skôr snaha okliešťovať právomoci orgánov činných v trestnom konaní pod naratívom, že sa môžu zneužiť. „Ale keď to budeme robiť, nemôžeme zabúdať na to, že v prípade takéhoto incidentu orgány činné v trestnom konaní nebudú mať k dispozícii nástroje, či legislatívne alebo technické, aby mohli konať rýchlejšie alebo efektívnejšie,“ upozornil. Odpočúvanie s dodatočným odobrením sudcu navrhuje v prípade bezprostredného rizika.

Domov
Zdieľať
Diskusia