Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
19. októbra 2022, 8:06
Čas čítania 1:15

Putin vybuduje ruskú armádu do stavu plnej sily za 2 až 4 roky, varuje estónsky minister obrany

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Odhady estónskeho ministra obrany hovoria o tom, že Rusi už usilovne pracujú na opätovnom vybudovaní svojej armády.

Ruské úrady oznámili, že dvaja piloti, ktorých stíhacie lietadlo vrazilo do bytovky v meste Jejsk na západe Ruska a usmrtilo 13 osôb, môžu čeliť trestnému stíhaniu, informuje Business Insider.

Podľa predbežných informácií začal stíhačke Su-34 horieť motor krátko po štarte z letiska, piloti nad ňou stratili kontrolu a museli sa katapultovať, zatiaľ čo lietadlo narazilo do obytnej budovy.

Ruskí vyšetrovatelia však momentálne nevylučujú ani alternatívu, že k havárii lietadla došlo z dôvodu porušenia pravidiel letu či prípravných postupov pred vzletom. Ak by sa túto verziu podarilo vyšetrovateľom potvrdiť, tak pilotom hrozí trestné stíhanie za usmrtenie z nedbanlivosti, ktoré by mohlo skončiť trestom odňatia slobody až na 7 rokov.

Vyšetrovatelia zatiaľ zabavili vzorky leteckého paliva na letisku, z ktorého stíhačka vzlietla, rovnako ako letové dokumenty. Pilotov spoločne so zamestnancami letiska už vyšetrovatelia vypočuli.

Stíhačka havária Rusko
Zdroj: Youtube/@JS Media

Rusi nanovo vybudujú armádu za pár rokov

Rusko bude na opätovné vybudovanie svojej armády do stavu pred vojnou na Ukrajine pravdepodobne potrebovať dva až štyri roky, povedal v utorok estónsky minister obrany Hanno Pevkur, ktorý zároveň vyzval na pokračujúci nátlak s cieľom udržať Moskvu pod kontrolou.


Pevkur na návšteve Washingtonu predpovedal dlhú vojnu a naliehal na Západ, aby stál pri Ukrajincoch dovtedy, kým nedosiahnu víťazstvo pre slobodný svet.


Estónsky minister obrany povedal, že podľa niektorých správ je arzenál Moskvy taký vyčerpaný, že Rusi používajú svoj systém protivzdušnej obrany S-300 ako obyčajné rakety a že ruské granáty explodujú vo vzduchu, pretože sú príliš staré.

17. októbra 2022, 18:57 Čas čítania 1:06 Havária stíhačky v Rusku si vyžiadala tri obete a takmer dvadsať zranených Havária stíhačky v Rusku si vyžiadala tri obete a takmer dvadsať zranených

Sankcie zo strany Západu podľa neho najviac zasiahli výrobu lietadiel a údržbu vrtuľníkov, keďže zbavili Rusko kľúčových komponentov. „Keď dokážeme nájsť nové spôsoby, ako postihnúť Rusko sankciami, určite to musíme urobiť,“ podotkol Pevkur, ktorý sa stretol aj s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.


Pevkur upozornil, že Rusko má stále kapacitu podnikať útoky, a to vrátane členských štátov NATO, ktorým je aj Estónsko. Zľahčoval však možnosť jadrového úderu, ktorým hrozil ruský prezident Vladimir Putin po vyhlásení anexie štyroch ukrajinských oblastí.

Domov
Zdieľať
Diskusia