Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
17. októbra 2022, 10:54
Čas čítania 1:07

PRIESKUM: Konšpiračný index na Slovensku je extrémne vysoký v porovnaní so svetom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Konšpiračný index sa počíta ako priemer kladných odpovedí na štandardné konšpiračné otázky.

Konšpiračný index na Slovensku je v porovnaní so svetom extrémne vysoký. Vyplýva to z prieskumu Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Do prieskumu sa zapojilo 1 514 respondentov a konal sa v spolupráci s agentúrou Focus od 10. do 21. augusta. Informoval o tom riaditeľ Centra pre bioetiku Filozofickej fakulty UCM Peter Sýkora.

Slováci vo veľkom veria hoaxom

Konšpiračný index na Slovensku dosahuje hodnotu 30,27, ide o jednu z najvyšších hodnôt spomedzi všetkých krajín, kde sa táto metodika prieskumu realizovala, povedal Sýkora. Konšpiračný index sa počíta ako priemer kladných odpovedí na štandardné konšpiračné otázky.

Na porovnanie, v štúdii francúzskych vedcov publikovanej vo vedeckom časopise Social Science Information v júni 2021 najvyššiu hodnotu konšpiračného indexu 25,29 zo skúmaných 22 štátov dosahovalo Turecko, najnižšiu Dánsko s hodnotou 6,29.

Na Slovensku najväčší počet respondentov súhlasil s tvrdením, že pravda o škodlivých účinkoch vakcín je cielene pred verejnosťou ukrývaná (46,6 percenta), a s tvrdením, že bez ohľadu na to, kto je oficiálne na čele vlád alebo organizácií, existuje určitá skupina ľudí, ktorá tajne kontroluje chod sveta a spoločne ho ovláda (45 percent).

Anketa:
Veríš tomu, že určitá skupina ľudí tajne kontroluje chod sveta?
Áno.
Nie.
Neviem.
Áno.
25 %
Nie.
66 %
Neviem.
9 %

„Tieto zistenia sú v súlade s výsledkami prieskumu Globsec uskutočnenom v roku 2020 v desiatich krajinách východnej a strednej Európy. Zistil, že v priemere 56 percent respondentov je náchylných veriť nejakému konšpiračnému tvrdeniu, čo je najvyššie percento spomedzi týchto krajín,“ doplnil Sýkora.

V spomínanom prieskume verila až pätina Slovákov tomu, že vakcínou proti covidu ich začipujú. Takmer polovica opýtaných Slovákov dokonca označilo LGBT+ za nemorálnu a dekadentnú ideológiu, len 38 percent podporovalo ich práva a chcelo, aby ich mali garantované.

Výsledky aktuálneho prieskumu podľa Sýkoru naznačujú, že Slovensko je rekordérom v akceptovaní konšpiračných teórií nielen v rámci stredoeurópskeho a východoeurópskeho priestoru, ale celosvetovo.

Domov
Zdieľať
Diskusia