Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
11. októbra 2022, 11:46
Čas čítania 0:49

Nemecký veľvyslanec, ktorý v minulosti kritizoval Lukašenka, v Bielorusku končí. Nepredĺžili mu víza

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Odchádza zo svojho postu po troch rokoch.

Nemecký veľvyslanec Európskej únie v Bielorusku Dirk Schuebel musí po troch rokoch odísť zo svojej funkcie v Minsku. Tamojšie úrady sa rozhodli, že mu víza a akreditáciu o ďalší rok nepredĺžia. Schuebel o tom informoval v pondelok večer na Facebooku. Post bude dočasne zastávať Evelina Schulzová.


Schuebel, ktorý má 64 rokov, vedie misiu EÚ v Minsku od roku 2019. V súvislosti s bieloruskými prezidentskými voľbami z augusta 2020 kritizoval „zjavné porušovanie ľudských práv a medzinárodného práva“. Ako uviedol, hlasovanie bolo sprevádzané „neustálym násilím voči nevinným ľuďom“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vyhonit Ďábla (@vyhonit.dabla)


Vo voľbách, ktoré nazval „sfalšovanými“, podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko. Následne vypukli v krajine hromadné protesty, ktoré boli brutálne potlačené a mnohí členovia bieloruskej opozície sa museli uchýliť do exilu v zahraničí.


Európska únia Lukašenka ako hlavu štátu neuznáva a podporuje demokratické hnutie a opozičnú vodkyňu Sviatlanu Cichanovskú žijúcu v exile.

Schuebel povedal, že v Bielorusku sa momentálne nachádza viac ako 1340 politických väzňov, pričom EÚ žiada ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie. Apeloval najmä na prepustenie aktivistu v oblasti ľudských práv Alesa Biaľackého, ktorý sa minulý piatok stal laureátom Nobelovej ceny za mier.

7. októbra 2022, 11:11 Čas čítania 0:44 Nobelovu cenu za mier získali bieloruský aktivista Ales Biaľacki a dve organizácie na ochranu ľudských práv Nobelovu cenu za mier získali bieloruský aktivista Ales Biaľacki a dve organizácie na ochranu ľudských práv

Schuebel bol nominovaný na post osobitného vyslanca EÚ pre Východné partnerstvo minulý týždeň. Táto funkcia zahŕňa okrem iného snahy o posilňovanie občianskej spoločnosti v bývalých sovietskych republikách.

Domov
Zdieľať
Diskusia