Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
30. septembra 2022, 17:07
Čas čítania 1:33

Igor Matovič ostro odpovedá na list šéfredaktorov. Jeho útočnú rétoriku si všimli už aj v zahraničí

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Igor Matovič nemieni prestať s útokmi na médiá. Vraj im len nastavuje zrkadlo.

Minister financií Igor Matovič včera v pléne parlamentu útočil na novinársku obec nevyberanými alegóriami odkazujúcimi na nacistickú Tretiu ríšu. Jeho nenávistnú rétoriku vzápätí redakcie relevantných slovenských médií vrátane Refresheru odsúdili v otvorenom liste.

Odpoveď Igora Matoviča na seba nenechala dlho čakať. Vyjadril sa, ako to má vo zvyku, na svojom facebookovom profile. V statuse nazvanom MOC A SKAZA MÉDIÍ sa šéf OĽaNO hrdí tým, že nemieni cúvať pred „mocou médií“. Šéfredaktori slovenských médií podľa neho zásadne zlyhávajú a on im iba nastavuje zrkadlo. 

Bývalý premiér píše, že útoky si médiá vlastne len namýšľajú a bolo by lepšie, keby sa zamysleli nad tým, prečo na Slovensku ľudia nedôverujú im, ale konšpiráciám na sociálnych sieťach „a celé Slovensko preto trpí“. Ako odpoveď ponúka tézu, že Slováci neveria médiám, keďže manipulujú, „hrubo krivia pravdu, z pravdy robia lož a zo lži zas pravdu“ a ľudia ich preto nepovažujú za autority hľadajúce pravdu. Mimochodom, Igorovi Matovičovi v najnovšom prieskume dôveryhodnosti agentúry Ipsos „rozhodne dôverujú“ 3 % opýtaných. Naopak, „rozhodne mu nedôveruje“ až rekordných 69,6 % respondentov.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Tón otvoreného listu šéfredaktorov považuje za útočný, zveličujúci a zovšeobecňujúci.
„Klamať ľuďom tak, ako ste viacerí z vás spravili, že som všetkých novinárov na Slovensku prirovnal k Hitlerovým, je skutočne podlá a veľmi nebezpečná lož s cieľom zmanipulovať verejnú mienku tesne pred mojím odvolávaním.

Minister financií, o ktorého zotrvaní vo funkcii bude parlament rozhodovať budúci týždeň, poukazuje aj na zapredanosť novinárov. Ako jeden príklad za všetky mu slúži prípad reportéra Petra Žatka, ktorý v roku 2017 údajne vydieral podnikateľa za neuverejnenie kritickej reportáže.

Matovičovu rétoriku si všímajú aj v zahraničí. Pre jeho facebookový útok na šéfredaktora Denníka N Matúša Kostolného spozorneli organizácie Reportéri bez hraníc, Európska federácia novinárov a Medzinárodný tlačový inštitút. Tvrdia, že hoci má Igor Matovič, ako každý politik, právo kritizovať médiá, „jeho slová už prekročili hranice legitímnej kritiky a predstavujú neakceptovateľný útok na novinárov“.

Organizácie sa pozastavujú nad Matovičovou reakciou na komentár šéfredakora Denníka N. Matúš Kostolný vo svojom komentári kritizoval Matovičov štýl vládnutia aj postup pri obhajobe Maroša Žilinku, na čo Igor Matovič reagoval v statuse HĽADANIE PRAVDY osobnými invektívami a nepodloženými tvrdeniami. 

Denník N v statuse premenoval na Denník Nenávisť, ktorý „legitimizuje najšpinavšiu mafiu“ a podieľa sa na „progresívne fašistických praktikách“. Medzinárodné skupiny pre slobodu tlače uviedli, že hoci Matovič mohol kritizovať médiá, príspevok prekročil legitímnu kritiku a predstavuje neprijateľný útok na redaktora nezávislého denníka.

Domov
Zdieľať
Diskusia