Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
19. septembra 2022, 16:31
Čas čítania 1:17

VIDEO: Japonsko sužuje jeden z najhorších tajfúnov v histórii. Z domovov muselo utiecť 9 miliónov ľudí

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Tajfún Nanmadol priniesol nárazy vetra až 234 km/h a v niektorých oblastiach môže za jeden deň spadnúť až 400 mm zrážok.

V pondelok (19. septembra) zasiahol Japonsko tropický supertajfún s prudkým dažďom a vetrom, ktorý si vyžiadal smrť dvoch ľudí a vyše 90 zranených. Podľa BBC musia evakuovať 9 miliónov ľudí a ide o jeden z najhorších tajfúnov, aké kedy krajina zažila. 

Tajfún menom Nanmadol zasiahol Kjúšú, najjužnejší zo štyroch hlavných japonských ostrovov, a v najbližších dňoch by mal doraziť aj na najväčší ostrov Honšú.

Štátna televízia NHK uviedla, že jeden muž prišiel o život, keď jeho auto zaplavila voda, a ďalší zomrel po zosuve pôdy. Voda strháva strechy aj bilbordy, rieky sa vylievajú z brehov.

Desaťtisíce ľudí strávili nedeľný večer v núdzových prístreškoch a takmer 350-tisíc domácností je bez prúdu. V zasiahnutej oblasti je prerušená doprava aj obchod, krajina sa pripravuje na rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy. Nepremávajú vlaky, trajekty a krajina zrušila stovky letov.
 

Nanmadol priniesol nárazy vetra rýchlosti až 234 km/h a meteorológovia predpovedajú, že v niektorých oblastiach môže za jeden deň spadnúť až 400 mm zrážok.


Vedci na tento rok predpovedali sezónu veľmi aktívnych hurikánov ovplyvnenú prírodným javom známym ako La Niña. Vplyv môže mať podľa odborníkov aj vyššia teplota morského povrchu v Atlantiku a Karibiku spôsobená klimatickými zmenami.

Domov
Zdieľať
Diskusia