Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
10. septembra 2022, 14:48
Čas čítania 0:44

VIDEO: Na odvolanie Matoviča prezidentka Čaputová nemá právomoc a je pre ňu frustrujúce, že nedokáže viac pomôcť so zdražovaním

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Prezidentka sa v takmer 15-minútovom videu venuje opakovaným otázkam ľudí.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na svojom facebookovom účte vyjadrila občanom k viacerým otázkam, ktoré sa týkajú aj posledného diania na našej politickej scéne. Veľakrát od nej ľudia totiž požadujú veci, na ktoré nemá zo svojej pozície právomoci.

Slovákom, ktorí sa pýtajú, prečo neodvolala ministra financií Igora Matoviča či dnes už exministra hospodárstva Richarda Sulíka, ozrejmila, že prezidentka na to podľa Ústavy SR nemá právomoc. Podobne reagovala aj na otázku, či nemôže vyhlásiť predčasné voľby.

Hlava štátu ozrejmila, že predčasné voľby vyhlasuje predseda parlamentu. Pri otázke týkajúcej sa vymenovania úradníckej vlády vysvetlila, že najskôr musí aktuálna vláda ukončiť svoje fungovanie a nová úradnícka zároveň získať podporu v parlamente.

Ďalej povedala, že na ovplyvnenie zdražovania na Slovensku nemá zo svojho postu exekutívne právomoci. Vláde však po rozhovoroch s odborníkmi prezidentská kancelária ponúkla viaceré návrhy riešenia. 

Niektorí občania sa tiež nazdávajú, že prezidentka túto vládu kryje alebo ju, naopak, rozbíja, čo však Zuzana Čaputová odmietla. „Snažím sa o čo najobjektívnejší prístup. Nie som fanúšičkou alebo prezidentkou tejto alebo inej vlády. Snažím sa byť prezidentkou všetkých ľudí,“ uviedla. Aj preto podľa vlastných slov neraz vetuje zákony, ktoré sa jej nepozdávajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia