Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. septembra 2022, 14:59
Čas čítania 0:47

Rakúsko začalo posielať plošný klimatický bonus vo výške 500 eur

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nízkopríjmové skupiny si prilepšia o ďalších 300 eur.

Rakúsko začalo vyplácať klimatický a protiinflačný bonus. Každému dospelému obyvateľovi príde na účet 500 eur. Za každé dieťa dostane jeho rodina ďalších 250. Peniaze dostane každý občan s účtom na platforme FinanzOnline automaticky na svoj bežný účet.

1,2 milióna ľudí, ktorých bankové údaje nie sú známe alebo bankový účet nemajú, dostanú podľa oe24.at bonusy vo forme poukážok Sodexo, ktoré im prídu domov. Ľudia z nízkopríjmových skupín sa dočkajú aj dodatočnej platby vo výške 300 eur. Ide o dôchodcov s najnižšími penziami, poberateľov minimálneho platu, dávok v nezamestnanosti či študijného príspevku.

rakúsko
Zdroj: TASR/AP Photo/Lisa Leutner

Spolkový kancelár Karl Nehammer v tlačovej správe uviedol, že celkový objem balíčka pomoci dosiahne do roku 2026 výšku 28 miliárd eur, a pripomenul, že „ruská agresívna vojna a prekážka v dodávkach spôsobená pandémiou viedli k miere inflácie, aká tu dlho nebola. (...) dôsledky inflácie ovplyvňujú mnohých ľudí priamo v ich každodennom živote, a preto sú priame platby najrýchlejším a najlepším spôsobom, ako ich podporiť“.

23. septembra 2023, 9:30 Čas čítania 6:38 Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž)

Ministerka pre klímu Leonore Gewesslerová zo Strany zelených považuje klimatický bonus za „srdce ekosociálnej daňovej reformy“. V rámci vládneho protiinflačného balíčka sa bonus najskôr zvýšil z pôvodných 100 na 200 eur až 250 eur. Ďalších 250 eur naposledy pribudlo na vyrovnanie sa s následkami inflácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia