Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. septembra 2022, 9:37
Čas čítania 1:03

Gazprom straší Európu tuhou zimou. Ukazuje pritom Krasnojarsk, do ktorého dodnes nebola ruská vláda schopná zaviesť plyn

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vo videu používa aj zábery na ruské mesto Krasnojarsk.

Ruský Gazprom straší v novom videu Európu pred veľkou zimou. Na začiatku reklamného spotu vypína zamestnanec v uniforme spoločnosti dodávky plynu. V pokračovaní krátkeho videa sa striedajú zábery európskych miest a ruského zasneženého Krasnojarska. Video sprevádza veľkolepý ženský vokál, varujúci pred „veľkou zimou, snehom a súmrakom“.

Stránka Dezinformácie Hoaxy Propaganda považuje zábery na Krasnojarsk za ironické, keďže mesto s miliónom obyvateľov nemá doteraz pripojenie na plyn a v meste sa kúri prevažne uhlím.

„Krasnojarsk patrí k mestám s najznečistenejším ovzduším v Rusku. Uhlie využíva až 90 percent súkromného sektora a 60 percent domácností používa na vykurovanie kachle, ktoré až 12-násobne prevyšujú prípustné emisné normy. Obyvatelia mesta trpia častejšími respiračnými chorobami, ako je ruský priemer, nad mestom sa v zime vznáša šedý závoj dymu.“

Európski lídri Moskvu dlhodobo obviňujú z účelového vydierania dodávkami zemného plynu. Video sa na sociálnych sieťach objavilo len niekoľko dní po tom, ako Rusko oznámilo odstavenie plynovodu Nord Stream 1. Ceny plynu v Európe vzrástli ihneď o 31 percent.

6. septembra 2022, 8:17 Čas čítania 1:15 V Rusku sa žiaci učili prvé hodiny propagandy. Putinov režim dal predmetu názov „výchova k vlastenectvu“ V Rusku sa žiaci učili prvé hodiny propagandy. Putinov režim dal predmetu názov „výchova k vlastenectvu“

Podľa Kremľa prišlo k odstávke dodávok v súvislosti s európskymi sankciami. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že „neexistujú žiadne iné dôvody, ktoré vedú k problémom s dodávkami“ a spomenul, že ak by boli sankcie zrušené, opravy by sa dali ľahko dokončiť a toky plynu by sa mohli obnoviť.

Domov
Zdieľať
Diskusia