Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
5. septembra 2022, 13:17
Čas čítania 1:08

Kedy si školáci počas roka oddýchnu? Cez polročné prázdniny nie, zrušilo ich ministerstvo školstva

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Žiaci si počas roka oddýchnu viackrát, ako prvé ich čakajú jesenné prázdniny.

Žiaci základných a stredných škôl, ktorí si dnes po letných prázdninách prvýkrát sadli do lavíc, si v školskom roku 2022/2023 oddýchnu viackrát. Okrem víkendov a štátnych sviatkov na nich čaká aj niekoľko voľných dní počas prázdnin.

Tento rok si však neoddýchnu počas polročných prázdnin, ktoré bývajú tradične po vianočných. Ministerstvo školstva ich totiž zrušilo, keďže podľa rezortu školstva neprinášali žiadne pozitívne vplyvy na žiakov. Z aplikačnej praxe podľa ministerstva vyplýva, že polročné prázdniny nepostačujú na regeneráciu žiakov a javia sa ako problematické či už pre zamestnancov škôl, alebo pre zákonných zástupcov žiakov.

Prvýkrát v novom školskom roku si žiaci oddýchnu počas jesenných prázdnin od 28. do 31. októbra. Naspäť do školy sa vrátia v stredu 2. novembra.


Posledný deň vyučovania pred vianočnými prázdninami absolvujú školáci vo štvrtok 22. decembra a znova sa začnú učiť až v roku 2023. Naspäť do lavíc prídu v pondelok 9. januára.

Anketa:
Ktoré prázdniny sú tvoje obľúbené?
Letné, lebo sú najdlhšie.
Vianočné, zima má svoje čaro.
Jesenné, teším sa na Halloween/Sviatok všetkých svätých.
Jarné, vtedy je počasie najlepšie.
Veľkonočné, lebo mám rád naše tradície.
Letné, lebo sú najdlhšie.
69 %
Vianočné, zima má svoje čaro.
22 %
Jesenné, teším sa na Halloween/Sviatok všetkých svätých.
5 %
Jarné, vtedy je počasie najlepšie.
2 %
Veľkonočné, lebo mám rád naše tradície.
2 %


Jarné prázdniny absolvujú ako prví žiaci Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja v termíne od 20. do 24. februára.

Nasledovať bude voľno pre deti z Banskobystrického, zo Žilinského a z Trenčianskeho kraja od 27. februára do 3. marca.

Ako poslední si užijú voľno počas jarných prázdnin žiaci z východného Slovenska v Prešovskom a Košickom kraji, a to v termíne od 6. do 10. marca.


Pred letom si žiaci ešte oddýchnu počas veľkonočných prázdnin. Školáci budú od školy oddychovať od 6. do 11. apríla, do školských lavíc sa vrátia opäť v stredu 12. apríla.


Odmenou za celoročné úsilie budú pre školákov dva mesiace voľna v lete. Od školských povinností si oddýchnu od 1. júla do 31. augusta. Školský rok 2023/2024 sa začne v pondelok 4. septembra.


Harmonogram prázdnin zverejňuje na svojej webovej stránke minedu.sk Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia