Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
5. septembra 2022, 8:16
Čas čítania 0:52

Žiakov dnes čaká prvý školský deň, do lavíc sa vrátia bez rúšok

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Brány základných a stredných škôl sa po dvoch mesiacoch dnes opäť otvoria. Začína sa školský rok 2022/2023.

V tomto roku bude školy na Slovensku navštevovať viac ako 704-tisíc žiakov. Do školských lavíc zasadne po úplne prvý raz viac ako 60-tisíc detí, ide o prvákov základných škôl. Tento školský rok sa začne bez výraznejších epidemiologických opatrení.


V novom školskom roku budú školy fungovať ako v čase pred pandémiou. Do lavíc žiaci zasadnú bez nutnosti nosenia rúšok, izolácia bude len pre pozitívnu osobu. Riaditeľ školy v prípade zlej pandemickej situácie bude mať možnosť zatvoriť triedu na päť dní či vyhlásiť chrípkové prázdniny.

Pokračovať bude aj možnosť ospravedlnenia žiaka na päť dní. Odbremenia sa aj školy, ktoré už nebudú musieť vypĺňať covidový formulár.

Anketa:
Ako si zvládol prvý deň v škole?
Prvý deň je vždy fajn, až neskôr prichádza tvrdá realita.
Bolo to hrozné, nechcelo sa mi ráno vstávať.
Prežil som, to chodenie do školy mi nerobí problém.
Prvý deň je vždy fajn, až neskôr prichádza tvrdá realita.
61 %
Bolo to hrozné, nechcelo sa mi ráno vstávať.
21 %
Prežil som, to chodenie do školy mi nerobí problém.
18 %

Ranný filter zostáva povinný

Čo to vlastne je? Kontrola zdravotného stavu dieťaťa. Ranný filter vykonávajú pedagogickí pracovníci každé ráno pri prijímaní dieťaťa do zariadenia. Všímajú si prejavy zhoršeného zdravotného stavu, akými sú zvýšená teplota, červené oči, výtok z očí a nosa, kašeľ alebo zmeny na pokožke a vlasoch. Všetko prebieha v prítomnosti rodiča.


Platnosť však zostáva len pre materské školy, na základných a stredných školách táto povinnosť nebude. Povolené aktuálne ostávajú aj školy v prírode, lyžiarske zájazdy, výlety a exkurzie či kurzy ochrany zdravia.


Po nástupe do školy aj po prerušení dochádzky v trvaní viac ako päť vyučovacích dní, teda napríklad po chorobe žiaka, predloží rodič vyhlásenie o bezpríznakovosti. Na školách sa už nebude povinne testovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia