Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská TASR
16. augusta 2022, 11:39
Čas čítania 1:04

Slovenská komora učiteľov: Školy čaká mimoriadne ťažký nástup. Bojujú s energetickou krízou aj politickou neistotou

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V novom školskom roku budú školy fungovať ako v čase pred pandémiou ochorenia covid-19, a to bez zásadných obmedzení. Čakajú ich však iné výzvy, s ktorými sa musia popasovať.

Školy čaká mimoriadne ťažký nástup v septembri. Pre TASR to uviedol Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov.


Otázne je, kto bude viesť rezort školstva od septembra. „Prežívame veľkú neistotu, kto bude tento horúci rezort viesť a niesť zodpovednosť za mnohé kritizované kroky, ktoré ministerstvo dlhodobo nezvláda, ako sme upozornili na konci školského roka,“ povedal Križo. Situácia okolo začleňovania detí z Ukrajiny je podľa neho mimoriadne vážna.

Podľa Križa školy čaká energetická kríza, ktorá nie je doriešená. Poukázal aj na vážne následky pandemickej situácie na duševné zdravie detí a učiteľov.

Školský rok bez prísnych opatrení

V súvislosti s fungovaním škôl od septembra, ktoré začnú školský rok bez zásadných obmedzení, Križo uviedol, že SKU sa aj počas pandémie v tejto téme vždy stavala na stranu odborníkov, lekárov a epidemiológov a tiež ministerstva školstva.

„Ak minister v súčinnosti s odborníčkou rezortu školstva pre zdravotníctvo Elenou Prokopovou uznali tento postup za správny, veríme, že mali dostatočné dáta a odbornosť na takéto vyjadrenie. My v tejto chvíli nevieme predvídať, aká vážna bude situácia,“ priblížil Križo. Poznamenal, že väčšina učiteľov sa dala zaočkovať.

„Zdá sa nám v tejto fáze po veľmi ťažkých rokoch vrátane vysokého prílevu žiakov z Ukrajiny, aby sme opätovne školy preťažovali propandemickými postupmi, ako náročné,“ uzavrel Križo.

12. augusta 2022, 9:32 Čas čítania 0:54 Nový školský rok bude podľa Branislava Gröhlinga bez prísnych opatrení. Na koronavírus budú školy pozerať ako na bežné ochorenia Nový školský rok bude podľa Branislava Gröhlinga bez prísnych opatrení. Na koronavírus budú školy pozerať ako na bežné ochorenia

V novom školskom roku 2022/2023 budú školy fungovať ako v čase pred pandémiou ochorenia covid-19, a to bez zásadných obmedzení. Do lavíc zasadnú žiaci bez nutnosti nosenia rúšok a respirátorov, izolácia bude len pre pozitívnu osobu. Riaditeľ školy bude mať v prípade zlej pandemickej situácie možnosť zatvoriť triedu na päť dní alebo vyhlásiť chrípkové prázdniny. v prípade zmeny bude rezort školstva na aktuálnu situáciu reagovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia