Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. marca 2023, 13:50
Čas čítania 0:43

Ceny mnohých bytov na Slovensku od minulého roku klesli až o 15 %. Čoraz viac ľudí je však nútených k dlhodobému prenájmu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najväčší záujem je na Slovensku o trojizbové byty s rozlohou aspoň 65 štvorcových metrov.

Slováci uprednostňujú dlhodobý podnájom aj v období, keď ceny najmä starších bytov klesli v porovnaní s júnom 2022 až o 15 percent. Podľa špecialistu na predaj nehnuteľností Františka Čepčeka ich k tomu nútia nepriaznivé okolnosti v podobe vysokých úrokov a sprísňovania podmienok pre schvaľovanie hypotekárnych úverov.

„Slováci majú odnepamäti potrebu nehnuteľnosť vlastniť, preto sa rozhodujú pre kúpu. (...) Mnoho Slovákov je však viac-menej nútených okolnosťami a túžbou osamostatniť sa zvažovať aj dlhodobý podnájom,“ uviedol Čepček. Predpokladá, že ceny nehnuteľností sa pomaly stabilizujú, pričom ráta ešte s miernym poklesom na úrovni asi 5 percent.

Aké byty majú Slováci najradšej?

Horšia finančná dostupnosť bývania však podľa Čepčeka zásadne nezmení preferencie Slovákov na trhu s nehnuteľnosťami. Môžeme preto naďalej predpokladať, že najväčší záujem bude stále o trojizbové byty s balkónom, na vyšších poschodiach v bytovom dome a s výmerou minimálne 65 štvorcových metrov. 


Najväčšiu skupinu záujemcov o kúpu bytu (takmer 60 percent) dnes tvoria mladé rodiny s priemerným vekom 30 rokov. Nasledujú ľudia vo veku medzi 30 až 50 rokov. Najmenšou skupinou kupujúcich sú ľudia starší ako 50 rokov, ktorí majú tradične obmedzenejšie možnosti financovania nehnuteľnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia