Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
25. marca 2023, 11:33
Čas čítania 0:59

Streľba ako v Teplárni by sa už nemala opakovať. Ministerstvo vnútra sľubuje akčný plán boja proti terorizmu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V súčasnosti dochádza podľa ministerstva nielen k zintenzívneniu pretrvávajúcich pôvodných hrozieb, ale aj k vytváraniu nových.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pripravuje Národný akčný plán boja proti terorizmu do roku 2027. Cieľom je stanoviť opatrenia a úlohy, ktorými sa zabezpečí včasné odhalenie a odstránenie predvídateľných teroristických hrozieb a rizík.

Rezort uvádza ako najväčšiu teroristickú hrozbu samoradikalizovaných individuálnych aktérov alebo menšie bunky radikálov, ovplyvnených pravicovou alebo náboženskou extrémistickou propagandou. Významnú mieru v ich radikalizácii zohráva virtuálny priestor, ktorý vytvára podmienky na izoláciu týchto aktérov v reálnom svete. 

Hrozbu potvrdil aj teroristický útok v podniku Tepláreň v Bratislave spáchaný 12. októbra 2022.

K teroristickému útoku došlo 12. októbra 2022 krátko po 19.00 hodine pred LGBT kaviarňou Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave. Páchateľ zavraždil dve obete a postrelil jednu osobu. Jeden zo zavraždených bol nebinárnou osobou, druhý bisexuál. Páchateľ bol nájdený na druhý deň bez známok života. Predpokladaným motívom zločinu bola nenávisť voči skupine osôb a jednotlivcovi pre ich sexuálnu orientáciu. Čin neskôr uznali ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.


V súčasnosti dochádza podľa ministerstva nielen k zintenzívneniu pretrvávajúcich pôvodných hrozieb, ale aj k vytváraniu nových. Poukazujú napríklad na pretrvávajúci návrat zahraničných teroristických bojovníkov do domovských krajín, ktorý vytvára riziko radikalizovania.


„S bezpečnostnými rizikami je spojená aj pokračujúca nelegálna migrácia osôb s teroristickým pozadím spojená s migračnými vlnami vojnových utečencov, ktorej nebezpečnosť sa zvýšila ľahšou dostupnosťou k zbraniam z Ukrajiny,“ načrtol rezort.


Cieľom akčného plánu bude pokračovať v budovaní spolupráce a koordinácie medzi rôznymi orgánmi verejnej správy a občianskou spoločnosťou s cieľom dosiahnuť bezpečné a stabilné prostredie v Slovenskej republike. Pripomienkové konanie by sa mohlo začať v júli.

Domov
Zdieľať
Diskusia