Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
24. marca 2023, 9:15
Čas čítania 0:42

Toto je revolúcia v slovenskom školstve. Žiaci na Liptove nebudú dostávať domáce úlohy, základná škola chce experimentovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Základná škola na Liptove nebude dávať prvákom domáce úlohy. Pomôcť by to malo nielen deťom, ale aj rodičom.

Základná škola v Demänovej na Liptove od septembra vyskúša pilotný projekt, pri ktorom sa pedagógovia inšpirovali výučbou vo Fínsku. Prváci v ňom od učiteľov nebudú dostávať domáce úlohy, informuje portál MY Liptov.

Hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková uviedla, že vyučovanie bez domácich úloh a zadaní by u detí malo znížiť stres a zväčšiť priestor pre psychohygienu. Fínsky model by mal zároveň pomôcť aj rodičom, ktorí nad úlohami s maloletými trávia až niekoľko hodín týždenne.

Deti by sa mali učiť najmä na školách, nie mimo nich

Výsledky prvákov z Demänovej nakoniec porovnajú s prvákmi na základnej škole na Demänovskej ulici. Škola v Demänovej je súčasťou základnej školy na Demänovskej ulici ako elokované pracovisko. Odborníci očakávajú, že by sa u detí bez domácich úloh mohol zlepšiť vzťah k štúdiu a motivácia plniť školské povinnosti. 

Spôsob vyučovania u školákov bez povinných domácich úloh pritom nie je odlišný od klasickej výučby. Ideu takýchto základných škôl podporuje aj minister školstva Ján Horecký, ktorý sa zastáva myšlienky, že by deti mali študovať najmä v školách, nie mimo nich, ako je to na Slovensku zvykom.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia