Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
23. februára 2023, 15:13
Čas čítania 0:53

FOTO: USA prvýkrát zverejnili fotku, ktorú pilot urobil pred zostrelením čínskeho balóna. Ukazuje, ako vyzeral vo vzduchu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Záber vznikol 3. februára – deň predtým, ako americký prezident Joe Biden nariadil zostrelenie čínskeho balóna, ktorý bol podľa Washingtonu špionážny, nad Atlantickým oceánom.

Americké ministerstvo obrany v stredu zverejnilo selfie pilota z kokpitu prieskumného lietadla Lockheed U-2 pri prelete nad čínskym balónom vo vzdušnom priestore USA.

Záber vznikol 3. februára – deň predtým, ako americký prezident Joe Biden nariadil zostrelenie čínskeho balóna, ktorý bol podľa Washingtonu špionážny, nad Atlantickým oceánom. Fotografia zachytáva pilota pozorujúceho veľký biely balón nesúci solárne panely nad strednou časťou USA.

Americká spravodajská televízia CNN ešte pred zverejnením fotografie napísala, že vie o existencii daného záberu a aj o jeho veľkej popularite medzi predstaviteľmi Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) a Pentagónu.

Balón monitorovali niekoľko dní

O pohybe balóna nad Spojenými štátmi informoval začiatkom februára americký rezort obrany. Podľa USA išlo o výškový špionážny balón patriaci Číne, ktorý zhromažďuje informácie o citlivých lokalitách v USA. Spozorovali ho napríklad aj nad americkým štátom Montana, kde sa nachádza jedna z troch základní v USA, kde sú umiestnené strategické rakety.

Pohyboval sa aj nad americkými štátmi Missouri a Severná Karolína. Balón letel vo výške približne 18 kilometrov.

Čína podľa Washingtonu vyslala takéto balóny nad mnohé krajiny po celom svete ako súčasť špionážnych aktivít zameraných na USA a ich spojencov. Peking tvrdí, že to bol zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické účely.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Daný incident značne zvýšil napätie medzi Čínou a USA. Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken dokonca odložil plánovanú návštevu Číny, ktorá sa mala uskutočniť 5. až 6. februára.

Selfie amerického pilota pred zostrelením špionážneho balónu.
Selfie amerického pilota pred zostrelením špionážneho balónu. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia