Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. februára 2023, 15:39
Čas čítania 0:55

Exochrankár britskej ambasády donášal citlivé informácie Rusku. Súd mu udelil trest 13 rokov vo väzení za špionáž

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Po domovej prehliadke polícia našla USB kľúč s fotografiami zamestnancov veľvyslanectva a dokumentov.

Londýnsky súd udelil v piatok trest odňatia slobody na 13 rokov a dva mesiace bývalému pracovníkovi ochranky britského veľvyslanectva v Berlíne usvedčenému zo špionáže pre Rusko. 

Brit David Ballantyne Smith zhromažďoval utajené alebo citlivé informácie od marca 2018 až do svojho zatknutia v auguste 2021 a odovzdával ich ruským predstaviteľom. Vlani v novembri priznal vinu v ôsmich bodoch obžaloby vrátane toho, že posunul citlivé informácie aj ruskému vojenskému atašé v Berlíne Sergejovi Čuchrovovi.

Súd v piatkovom verdikte uviedol, že jeho konanie bolo motivované podporou ruského prezidenta Vladimira Putina a nenávisťou voči Británii, pričom chcel poškodiť britské záujmy. „Boli ste platený Ruskom za svoju zradu,“ povedal sudca Mark Wall.

Odmietol Smithove tvrdenia, že Moskve odovzdal tajné informácie len dva razy, aby spôsobil strápnenie Spojeného kráľovstva. Podľa sudcu Smith nad svojimi rozsiahlymi a závažnými činmi v skutočnosti neprejavil ľútosť.

Smith na súde tvrdil, že nedostal od nikoho zaplatené, motivoval ho spor so zamestnávateľom a mal aj psychické problémy. Prokurátorka Alison Morganová uviedla, že Smith má silné protibritské postoje a podporuje Rusko a Putina. S ruskými orgánmi sa zaplietol dobrovoľne a dodával im tajné a citlivé informácie.

Stretol sa napríklad s agentkou britskej kontrarozviedky MI5, ktorá sa pod menom Irina vydávala za agentku ruskej vojenskej spravodajskej služby.

V Smithovom dome v Postupime sa po zatknutí našiel USB kľúč s fotografiami zamestnancov veľvyslanectva a dokumentov. Išlo napríklad o list britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, ktorý bol klasifikovaný ako tajný.

David Ballantyne Smith
Zdroj: Metropolitan Police/Supplied
Domov
Zdieľať
Diskusia