Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
14. februára 2023, 9:53
Čas čítania 1:06

Slovák v Košiciach 21 rokov prevádzkoval bar, no ani raz nezaplatil za elektrinu. Nemal som komu platiť, obhajoval sa na súde

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Z rozvádzača mestského osvetlenia mal podnikateľ do baru natiahnuté káble.

Mnohých podnikateľov na Slovensku v súčasnosti trápia vysoké ceny energií. Prevádzkovateľ podzemného baru v Košiciach si s tým ťažkú hlavu nerobil. Až 21 rokov bezplatne čerpal elektrinu vďaka tomu, že sa pripojil na verejné osvetlenie, píše Korzár.

Po desaťročiach sa polícii zdala prevádzka baru podozrivá. Pri razii v roku 2014 objekt baru aj jeho okolie policajti prehľadali a zistili, že z rozvádzača mestského osvetlenia boli do baru natiahnuté káble. Tie majiteľ napojil pred svojím hlavným ističom a meračom spotreby. Až teraz však spoznal trest, ktorý mu nakoniec udelil súd.

Chcel som platiť, nemal som komu...

Viac ako dve desaťročia podnikateľ za elektrinu neplatil. Žiadna spoločnosť mu množstvo odobranej elektriny nemerala, a tak ani nefakturovala. Distribučná spoločnosť teraz škodu vyčíslila na vyše 148-tisíc eur. 

„Prekážalo mi to, ale nemal som inú možnosť. Chcel som platiť, ale nemal som komu. Vtedy bola taká doba,“ odpovedal podnikateľ na otázku sudcu, či mu neprekážalo za energiu roky neplatiť. 

Polícia vtedy 48-ročného podnikateľa zadržala. Za zločin krádeže mu hrozilo minimálne 10 rokov za mrežami.

„Mrzí ma, čo sa stalo. Nebolo mojím cieľom sa nelegálne napojiť. Dal som si žiadosť o prípojku a SMK ma pripojila. V spise nie sú dôkazy o tom, že som žiadal o oficiálnu zmluvu, no nikto nemal záujem, aby sa to zlegalizovalo. Bol som zadlžený a nemal som inú možnosť, len prevádzku otvoriť aj bez zmluvy,“ povedal dnes už 57-ročný muž pred súdom. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Súd obvinenému udelil miernejší trest. Muž dostal tri roky väzenia, prokurátor sa odvolal a prípad bude teraz riešiť krajský súd. Dlhodobým problémom je v tomto prípade aj dokázanie skutočnej škody. Celkový výpočet bol doteraz nepresný, keďže bol založený iba na odhade spotreby počas 20 rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia