Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. februára 2023, 18:42
Čas čítania 1:13

AKTUÁLNE: Zelenskyj oficiálne požiadal Hegera o stíhačky Mig-29. Slovenský premiér mu dal nádejný prísľub

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Eduard Heger v Bruseli sľúbil, že urobí maximum pre to, aby Ukrajina stíhačky dostala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas osobného stretnutia so slovenským premiérom Eduardom Hegerom na summite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou. Predseda vlády SR mu odpovedal, Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Zelenskyj na mimoriadnom summite EÚ dostal k dispozícii štyri kolá priamych rokovaní s premiérmi a prezidentmi, ktorí boli rozdelení do štyroch skupín. Úradujúci slovenský premiér bol v skupine spolu s predstaviteľmi Českej republiky, Dánska, Estónska, Fínska a Lotyšska.

Heger.
Heger. Zdroj: Eduard Heger/Facebook

Rokovať sa bude na domácej pôde

Heger po skončení týchto rokovaní uviedol, že Zelenskyj ich informoval o súčasnej situácii na Ukrajine s tým, že v najbližších týždňoch očakávajú zintenzívnenie ruskej ofenzívy.

„Požiadal o širokú pomoc. Oslovil nás ohľadom lietadiel MiG-29. Povedal som mu, že budeme o tom rokovať na domácej pôde a verejnosť bude informovaná o výsledku týchto rokovaní,“ vysvetlil. Rokovať podľa Hegera bude treba aj s Kyjevom o ďalších špecifikáciách a o prípadnom presune tejto vojenskej techniky.


Do tretice pôjde o rokovania na európskej úrovni, lebo lietadlá MiG-29 by Slovensko dodalo v rámci mechanizmu EÚ, ktorý prepláca dodávky vojenskej techniky pre Ukrajinu. Podľa Hegera je akákoľvek pomoc v prospech Ukrajiny v národnom záujme Slovenska a v záujme európskej bezpečnosti.

Rozhodnutie by malo padnúť čo najrýchlejšie

Na otázku, kedy by k dodávke lietadiel mohlo dôjsť, Heger uviedol, že to ukážu rokovania. O Zelenského žiadosti už informoval aj ministra obrany SR Jaroslava Naďa a zdôraznil, že slovenská vláda má záujem o čo najrýchlejšie ukončenie rokovaní.


Zelenskyj podľa jeho slov požiadal o dodávky vojenskej techniky aj lídrov ostatných krajín, ktorí boli v tejto skupine, a to podľa toho, čo ktorá krajina dokáže zabezpečiť. Veľký záujem mal o ťažkú vojenskú techniku aj muníciu, ktorej je na bojiskách nedostatok.


„Jasne povedal, že potrebuje takú techniku a muníciu, ktorá dokáže chrániť ukrajinské mestá ostreľované ruskou stranou,“ uviedol Heger v závere rozhovoru.

Domov
Zdieľať
Diskusia