Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. februára 2023, 6:55
Čas čítania 0:40

Vedci vyvinuli prelomovú technológiu. Dokáže rozpoznávať autora textu na základe nenápadných slov, ktoré používa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Výskumníkom stačí asi dvesto až päťsto slov, aby dokázali určité percento pravdepodobnosti autorstva.

Vedci z Filozofickej fakulty univerzity Palackého (FF UP) v Olomouci vyvinuli technológiu, ktorá umožňuje automatické profilovanie osôb. Na základe analýzy textov spisovateľov, politikov aj vrahov si patentovali technológiu, ktorá dokáže určiť autora textu.

Technológia pomocou umelej inteligencie dokáže na základe takmer nebadateľných kľúčových slov zistiť, kto je autorom textu. Spoločne s dôrazom na postoj rečníka k téme sú „odtlačkom autora“.

Konkurencia pre veľké spoločnosti

Výskumníkom stačí asi dvesto až päťsto slov, aby dokázali určité percento pravdepodobnosti autorstva. Pri 1 500 slovách už dokážu určiť autora s veľmi vysokou mierou pravdepodobnosti. Objav českých vedcov konkuruje technológiám Google a Adobe.

„S kolegami sme zistili, že podľa nízkofrekventovaných, ale pravidelne rozmiestnených a opakujúcich sa slov je možné rozpoznať autora. A to ešte s väčšou mierou istoty,“ uviedol Dan Faltýnek z katedry všeobecnej lingvistiky. Dodal, že sa zameriavajú na slovnú zásobu konkrétneho človeka.

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

„Najjednoduchším variantom využitia našej technológie bude v dohľadnej dobe aplikácia, ktorá ľuďom umožní dozvedieť sa niečo o sebe a pomôže im v sebarozvoji,“ načrtla budúcnosť objavu vedkyňa Martina Benešová.

Domov
Zdieľať
Diskusia