Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. januára 2023, 16:46
Čas čítania 1:02

Štát oznámil, kedy slovenské lekárne dostanú chýbajúce lieky. Situácia stále nie je dobrá, vysvetľuje ŠÚKL

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aktuálne naďalej chýbajú najmä antibiotiká a lieky na tlmenie teploty či bolesti.

Situácia s nedostatkom niektorých liekov v lekárňach by sa mohla zlepšiť v marci. Aktuálne naďalej chýbajú najmä antibiotiká a lieky na tlmenie teploty či bolesti. Vo štvrtok o tom informovali zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR a generálny riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Peter Potúček.

Rezort aj ŠÚKL zdôrazňujú, že plne využívajú všetky kompetencie na reguláciu situácie. „Nedostupnosť liekov je téma, ktorá nám nie je ľahostajná, preto sme absolvovali stretnutia s kľúčovými partnermi z externého prostredia,“ uviedol štátny tajomník rezortu Róbert Babeľa. Podľa Potúčka sú z hľadiska dodávok liekov vyhliadky optimistické. „Očakávame tiež zlepšenie epidemiologickej situácie,“ skonštatoval.

Situácia zatiaľ nie je kritická

Zdôraznili, že situácia s dostupnosťou liekov je bezprecedentná, no nie kritická. „Stále máme aj na Slovensku také dodávky a flexibilitu cez rôzne nástroje, že to nie je o tom, že by pacientov nebolo čím liečiť,“ skonštatoval Potúček. 

„V oblasti liekov proti bolesti a horúčke máme takmer 100 registrovaných liekov, kde stále je možnosť výberu vhodného náhradného lieku,“ ozrejmil Potúček. Odporúča, aby sa pacienti poradili s lekárnikom.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zároveň vyzýva, aby sa ľudia zbytočne nezásobovali liekmi, pretože to môže situáciu len zbytočne zhoršovať. Apelujú tiež na lekárnikov, aby pacientom dávali len potrebné množstvo liekov na obdobie doliečenia a komunikovali s nimi o prípadných ďalších možnostiach. Okrem toho chce ŠÚKL lekárne i lekárov pravidelne informovať o tom, aké lieky sú dostupné.

Zástupcovia MZ aj ŠÚKL zopakovali, že dostupnosť liekov je problémom aj v iných krajinách. Situácia tiež podľa nich nemá vinníka, ale ide o zhodu okolností – problém s výrobou a logistikou pre geopolitické dosahy a zároveň zvýšenú chorobnosť a dopyt po liekoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia