Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
13. januára 2023, 13:29
Čas čítania 0:32

V lekárňach na Slovensku máme masový výpadok. Tieto lieky, či už voľnopredajné, alebo na predpis, aktuálne nezoženieš

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Situácia s dostupnosťou liekov na Slovensku je momentálne vážna.

Veľký výpadok liekov trápi celú Európu. Tento nedostatok aktuálne trápi aj mnohé lekárne na Slovensku. Nejde pritom len o voľnopredajné lieky, ale aj o lieky na lekársky predpis, informujú tvnoviny.sk

„Momentálne evidujeme výpadky antibiotík, antiflogistík, antipyretík aj liekových foriem určených pre deti. Ide predovšetkým o niektoré antibiotické, analgetické a protizápalové lieky, ako sú amoxicilín, azitromycín, paracetamol a ibuprofén,“ uviedla Lucia Balážiková zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. 

Naďalej pretrváva problém s liekmi pre deti. Na pultoch lekární nedostať sirupy proti bolesti, ale ani lieky ako Panadol, Nurofen, Paralen a prípravky proti bolesti hrdla. Situácia však nie je lepšia ani s liekmi na predpis. 

„Problémy s dostupnosťou evidujeme najmä v sirupových formách antibiotík pre deti s účinnou latkou amoxicilín a antibiotikách s účinnou látkou cefuroxim vo všetkých liekových formách,“ uviedol Peter Sedláček z Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku.

Domov
Zdieľať
Diskusia