Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
26. januára 2023, 7:28
Čas čítania 1:00

Bratislava to dotiahla až na titulku televízie CNN. Prečo ju Američania označili za „sovietske mesto budúcnosti“?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Televíziu najviac zaujali Most SNP a budova rozhlasu.

Bratislava sa dostala do hľadáčika stanice CNN. Článok o hlavnom meste Slovenska v pondelok večer svietil dokonca priamo na titulke internetovej stránky tejto americkej televízie s veľavravným titulkom Sovietske mesto budúcnosti stále pôsobí sviežo a novo.

Budova Slovenského rozhlasu, známa aj ako „pyramída“.
Budova Slovenského rozhlasu, známa aj ako „pyramída“. Zdroj: MiddleCap Real Estate

Američanov zaujala architektúra

CNN si všíma neobvyklé architektonické dominanty mesta, medzi ktorými sa vyníma ikonické UFO nad Mostom SNP. „Je pozoruhodné, že nadpozemská estetika tejto veže nie je až taká nezvyčajná v meste, ktoré bolo kedysi skúškou pre niektoré z najodvážnejších architektonických projektov za železnou oponou,“ dočítame sa v článku.

Na Bratislava je podľa CNN dobre viditeľný ostrý kontrast medzi socialistickými budovami, habsburským dedičstvom a modernými výškovými stavbami.

Pozornosti televízie neušla ani 80 metrov vysoká obrátená pyramída, v ktorej sídli Slovenský rozhlas. Relatívne dlhý článok pripomína, že britský denník Daily Telegraph ju dokonca zaradil do zoznamu najškaredších budov sveta.

Prerod z komunizmu do kapitalizmu

Bratislavská architektúra podľa CNN odráža prerod krajiny od komunizmu do kapitalizmu. Článok si všíma, že k najdôležitejším architektom, ktorí formovali tvár mesta, patrí Vladimír Dedeček. Ten sa preslávil brutalistickými stavbami ako Slovenská národná galéria či Slovenský národný archív.

17. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 1:16 FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky

Z aktuálnejších počinov oceňuje prínos Lousyho Aubera, ktorý v rámci Bratislava Street Art Festivalu v roku 2018 pretvoril fasádu socialistického hotela Kyjev. CNN vyzdvihuje aj sériu stavieb v Sky Parku zhotovených ateliérom Zaha Hadid Architects či umne zrekonštruovanú Jurkovičovu Tepláreň.

Mestský turizmus v Bratislave vraj do veľkej miery trpí susedstvom atraktívnejších miest ako Viedeň, Praha či Budapešť. „Drsné“ hlavné mesto Slovenska je však aj napriek tomu „plné nečakaných lahôdok, ktoré čakajú na objavenie náročným cestovateľom“.

Domov
Zdieľať
Diskusia