Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
22. januára 2023 o 20:55
Čas čítania 0:40

AKTUÁLNE: Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Skrátenie volebného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov.

Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátenie volebného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov.

Zároveň sa mali dohodnúť na termíne predčasných volieb, ktoré sa budú konať 30. septembra. Informoval o tom dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) po nedeľnom rokovaní.

Koaličné strany sa dohodli bez prítomnosti strany Borisa Kollára a zástupcov Sme Rodina. Predseda parlamentu v posledných týždňoch opakoval, že septembrový termín je pre neho kompromisný. 

Prezidentka Zuzana Čaputová už počas uplynulého týždňa požiadala dočasne povereného predsedu vlády, aby do konca januára vyriešil otázku predčasných volieb. 

Strana Za ľudí nepresadila svoju podmienku, ktorou bolo zakotvenie Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry v ústave. Naopak, strana OĽaNO presadila podmienku, ktorá sa týka volebného zákona. Návrh zákona, ktorý má umožniť predčasné voľby, pripraví exministerka spravodlivosti Mária Kolíková zo SaS. Strana Sloboda a solidarita si žiadne podmienky nekládla. 

Zatiaľ nie je jasné, či a v akom zložení bude Hegerova vláda pokračovať do septembra. 

Domov
Zdieľať
Diskusia