Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. januára 2023, 7:04
Čas čítania 1:06

Zomrela najstaršia žena na svete. Keď sa potopil Titanic, už chodila do školy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Lucile Randonová sa narodila 11. februára 1904 v meste Ales v departemente Gard v južnom Francúzsku.

Francúzska rehoľníčka sestra André považovaná za najstaršieho človeka na Zemi zomrela vo veku 118 rokov. Podľa francúzskeho denníka Le Figaro sestra André zomrela v spánku v domove dôchodcov Sainte-Catherine-Labouré v Toulone na juhu Francúzska, kde prežila viac ako 13 rokov.


„Zomrela o druhej ráno. Cítime veľký smútok, ale ona si to už priala, túžila sa pripojiť k svojmu milovanému bratovi. Pre ňu je to vyslobodenie,“ priblížil David Tavella, ktorý má na starosti komunikáciu v domove pre seniorov, kde sestra André žila.


Sestra André bola najstarším známym žijúcim človekom na svete od 19. apríla 2022, po smrti Kane Tanakaovej. Svoj nový titul považovala sestra André za „pýchu“, ale aj za „katastrofu“. Položartom vravievala: „Boh na mňa zabudol.“


Svoje 118. narodeniny vlani so svojimi gratulantmi oslávila svojím obľúbeným koktailom z portského a čokolády. Sestra André bola na sklonku života na invalidnom vozíku a bola nevidiaca a ľutovala, že prišla o časť svojich fyzických schopností.

Narodila sa do protestantskej rodiny a do kláštora vstúpila až po 40-tke

„Hovorí sa, že práca zabíja, ale práve práca ma udržala pri živote, pracovala som až do svojich 108 rokov,“ uviedla podľa spravodajského webu Ouest France. Lucile Randonová sa narodila 11. februára 1904 v meste Ales v departemente Gard v južnom Francúzsku v protestantskej rodine. V mladosti pôsobila ako guvernantka a učiteľka, v 19 rokoch konvertovala na katolícku vieru a ako 41-ročná vstúpila do rehole milosrdných sestier. Mužské meno si zvolila na počesť jedného zo svojich troch bratov.

Domov
Zdieľať
Diskusia