Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
9. januára 2023, 17:17
Čas čítania 0:57

Ceny slovenských nehnuteľností v poslednom štvrťroku opäť klesli vo všetkých regiónoch. Kde zlacnelo bývanie najvýraznejšie?

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Podľa slov analytika však pokles cien nie je taký výrazný, ako sa spočiatku predpokladalo, a ceny bytov sú stále vysoké.

Ceny bytov na konci roku 2022 klesli už druhý štvrťrok po sebe vo všetkých regiónoch. Vyplýva to z údajov z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk. V medziročnom porovnaní sú však ceny bytov stále vysoké, keďže počas prvého polroka 2022 bolo tempo rastu cien nehnuteľností rekordné.


Napríklad pri dvojizbových bytoch sa medzikvartálny pokles pohybuje na úrovni od 0 až 7 %. Výnimkou je Banská Bystrica, kde sa ceny dvojizbákov znížili za posledný štvrťrok v priemere až o 12,09 %. Naopak, v Nitre sa ich cena za rovnaké obdobie zvýšila o 7,25 %. 

Vývoj cien dvojizbových bytov.
Vývoj cien dvojizbových bytov. Zdroj: Nehnuteľnosti.sk


Ceny trojizbových bytov sú na trhu o niečo stabilnejšie. Najväčší pokles o 8,02 % zaznamenali v časti Košice II. Druhý najväčší pokles na úrovni 6,46 % zaznamenali v okrese Bratislava II. Naopak, v bratislavskom Starom Meste sa ceny trojizbákov medzikvartálne zvýšili o 23,31 %.

18. februára 2024, 14:30 Čas čítania 4:41 Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor)

„Táto odchýlka od zvyšku regiónov je spôsobená tým, že v hlavnom meste sa stále dostávajú na trh rezidenčné novostavby, ktoré sú najluxusnejšie a vďaka lokalite sa ponúkajú za najvyššie ceny,“ vysvetľuje Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Vývoj cien trojizbových bytov.
Vývoj cien trojizbových bytov. Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Analytik však dodáva, že pokles cien nie je taký výrazný, ako sa spočiatku predpokladalo, v medziročnom porovnaní sú ceny menších i väčších bytov stále vysoké, vo

väčšine regiónov je nárast v dvojciferných číslach.

„Napriek zjavnému trendu poklesu cien nehnuteľností treba poznamenať, že priemerné ceny bytov sa znižujú len v jednotkách percent, niekde sa to dá nazvať skôr štatistickou korekciou. Pokles teda nie je taký intenzívny, ako mnohí predpovedali,“ dodáva Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia