Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
29. decembra 2022, 14:28
Čas čítania 1:17

Slováci začali opäť naplno dovolenkovať. Pozri si najobľúbenejšie destinácie a rekordne drahú letenku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najobľúbenejšími destináciami Slovákov sú jednoznačne tie európske, v rámci Európy cestovalo až 80 % z nich. Záujem o Dubaj tento rok vzrástol dvojnásobne.

Po dvoch rokoch plných obmedzení začali obyvatelia Slovenska opäť naplno dovolenkovať. Podľa údajov z koncoročných štatistík vyhľadávača leteniek Pelikán sa na palubu lietadiel vrátilo už 90 % slovenských cestujúcich. 

Najobľúbenejšími destináciami Slovákov sú jednoznačne tie európske, kam cestovalo až 80 % z nich. Karty zamiešali obmedzenia pre cestujúcich do Ázie a USA, v závere roka však stúpol predaj leteniek do Ázie a tvoril 20 % z celkového predaja. Na začiatku januára budúceho roka sa očakáva aj otvorenie Číny, kam budú môcť prísť po prvýkrát cestujúci bez absolvovania povinnej karantény. 

Lietadlom do Chorvátska

Čoraz viac dovolenkárov cestuje lietadlom aj do Chorvátska. Pod tento trend sa podpísalo otvorenie linky z Bratislavy do Záhrebu. Neďaleké viedenské letisko ponúka hneď päť ďalších chorvátskych destinácií – Zadar, Split, Pulu, Dubrovník a Rijeku. 

Oproti roku pred pandémiou stúpol predaj leteniek do Chorvátska o 500 %. K dispozícii bolo veľa možností cestovania a konkurenčný boj leteckých spoločností sa odrazil na nízkych cenách leteniek. 

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

Najpopulárnejšou ďiaľkovou destináciou sú USA, v porovnaní s obdobím pred pandémiou im však stále chýba polovica cestujúcich. Na prvé miesto v obľúbenosti sa po dvoch rokoch vrátila britská metropola. Práve linka do Londýna bola najobľúbenejšou linkou z košického letiska, odkiaľ cestuje veľa ľudí za prácou, na rodinné návštevy aj na výlety. 

Pre množstvo Slovákov je najobľúbenejšou letnou dovolenkovou destináciou Taliansko, dovolenkovala tam približne štvrtina z nich. Obľúbenými linkami z bratislavského letiska boli linky na Sardíniu a Sicíliu. 

Sicília.
Sicília. Zdroj: Unsplash/Jacek Dylag

Cena leteniek do Dubaja klesla o 20 % v porovnaní s obdobím pandémie. Dubaj bol v tom čase považovaný za najbezpečnejšiu a ľahko dostupnú diaľkovú destináciu. Záujem o Dubaj však tento rok ešte vzrástol, a to až dvojnásobne. Pre Slovákov sú atraktívne aj ďalšie destinácie Blízkeho východu, ktoré ponúkajú spojenie s Áziou, Afrikou či Austráliou.

Väčšina ľudí cestuje v páre, 38 % ľudí cestuje sólo. Slováci si najradšej vyberajú dovolenky s raňajkami alebo možnosťou all inclusive stravovania. Najdrahšou letenkou bola letenka na Nový Zéland za 8 000 eur a, naopak, najlacnejšou letenka za necelých 5 eur do Záhrebu.

Domov
Zdieľať
Diskusia